Butina širi euforiju u Warki: Naježim se od pomisli na susret Italije i Španjolske!

ZAGRIJAVANJE je teklo sporo, dani u Warki još sporije, ali konačno - počelo je. Jutros su u kamp stigli prvi hrvatski navijači, prilično se popunio i press centar, a sve češće srećemo i poznata lica, poput onog Tome Butine. Sutra u Poznanju bit će ih i puno više, kada hotel reprezentacije standardno okupira elita nogometne vlasti. Preostaje nam još vrlo malo mira. Kada se sljedeći put vratimo u Warku, neće ga biti, bez obzira na ishod susreta s Irskom.

"Ma, nije ovo nokaut sistem. Nakon prve utakmice, postoji i druga pa treća... Nitko se neće baš zaletjeti, osim možda Španjolaca, Nizozemaca i Nijemaca koji imaju takve igrače. Svi drugi u prvoj utakmici razmišljat će - 'ajmo malo pripaziti", priča nam Butina, koji je u Poljsku stigao kao stručni komentator i veliki navijač.

"Očekujem lijep nogomet, ali ponajprije da dečki uživaju u ovome što rade. Moraju se radovati, ovo su najveći i vrlo rijetki trenuci u njihovim karijerama. Sjećat će se ovog cijeli život. EP je puno jače natjecanje od Svjetskog prvenstva, ovdje zaista nema autsajdera. Svi ti mogu napraviti veliku štetu. Evo, danas sam s momcima ispunjavao kladionicu da vidimo tko će platiti ceh i nisam mogao naći jedan jedini par za koji sam bio siguran tko će pobijediti. Meni je svaka utakmica na Euru spektakl, upravo zbog toga."

Što si predvidio za Talijane i Španjolce?

"Uh, bit će to divota za gledati. Španjolci su lagani favoriti, ali Talijani će zbog ovog skandala izvući unutarnje rezerve. Tamo ima strašnih igrača, biti će nepredvidljivo. Ma cijeli se naježim."

Butina zaista zvuči poput zaigranog djeteta. Veseli se Euru kao da mu je prvo, a - nije. 2004. godine branio je mrežu u Portugalu, nakon iznenadne ozljede Stipe Pletikose. Nakon što je odradio kvalifikacije za SP u Njemačkoj, Plete mu je "vratio" i zauzeo mjesto među vratnicama na turniru. Karijere su im se ispreplele.

"Tako nekako ispada. Ne trebam ja dečkima u obrani davati savjete, jer to Stipe može napraviti puno bolje od mene. Odigrao je puno više turnira i velika je snaga ove ekipe."

Kada se sjeti Portugala 2004., jesu li to momenti koje je arhivirao među najveće u karijeri?

"Trenutak kada smo s Francuzima odigrali 2:2, s tim senzacionalnim Francuzima... Pa naš put do kampa, komentari... To se ne zaboravlja. Nema veze što nakon Engleske nismo prošli, jer s Francuskom smo dali maksimum one generacije. Nikada neću zaboraviti te dane."

Obrana nas nekako više muči nego dosadašnjih godina. Ili je to tek mit?

"Za mene je vrlo dvojbena rečenica da nemamo jaku obranu. Pogledajte koliko je ovdje novinara, a svaki od njih ima neku svoju kombinaciju. To je samo dokaz da i Slaven Bilić ima slatke brige."

Misliš zbog raznovrsnosti igrača u obrani?

"Naravno. Imamo vrhunske igrače u obrani. Mogu im samo poželjeti puno zdravlja."

Makar su neki od njih potonuli u klubovima, a neki ne djeluju uigrano u paru?

"Ne velikom natjecanju igrači moraju izvući najbolje od sebe, a izbornik je taj koji mora odlučiti tko je to u stanju."

Jesu li Irci u stanju nadtrčati nas? Proučavao si njihove ofenzivce, kakvi su ti dojmovi?

"Ne želim prije utakmice reći - ovo prolazi, ovo ne prolazi. To je čista psihologija, jer kad nešto potencirate obično se to i dogodi. Nitko ne zna što će nam donijeti utakmica s Irskom, jer odluku može donijeti jedan karton ili jedna lopta. Svaki igrač je u analizi dobio dovoljno podataka da se individualno pripremi. Mi ćemo komentirati nakon utakmice."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.