Brleković: Ako je HNS znao za svastiku, njima se mora pozabaviti država zbog nanesene sramote!

Foto: Hina

HRVATSKA je još u šoku nakon ukazanja svastike na poljudskom travnjaku tijekom utakmice Hrvatske i Italije. Sramotna slika praznog stadiona obišla je svijet, a prva reakcija UEFA-e tek se očekuje. Sigurno je kako HNS-u prije dosad najteža kazna, a reprezentaciji možda i suspenzija ili oduzimanje bodova.

Je li se skandal mogao spriječiti i koji su grijesi čelnika Saveza u ovom slučaju, otkrio nam je dugogodišnji član HNS-a u vrijeme Vlatka Markovića, njegov dopredsjednik i jedan od najboljih poznavatelja odnosa unutar Saveza Ivan Brleković.

HNS je potvrdio Indexu da su neposredno prije početka utakmice znali za postojanje svastike na poljudskom travnjaku.
 
"Ako je to istina, čak i ako su saznali neposredno prije utakmice, u što iskreno sumnjam jer ste vi jučer objavili fotografije na kojima se jasno vidi da je ta svastika stajala na travnjaku čak i za vrijeme treninga, prema pravilniku su se mogli obratiti delegatu utakmice i sucu te tražiti kratkotrajnu odgodu od pola sata do 45 minuta da bi mogli sanirati štetu. Nije to neka velika mudrolija", kaže nam Brleković.
 
"Mogli su ispasti frajeri i odgoditi utakmicu, ali su tako inertni da im nije palo na pamet"
 
"S druge strane, da su nekim slučajem zaključili da se šteta ipak ne može sanirati, trebali su, da su pravi frajeri priznati što se dogodilo i zatražiti neodigravanje utakmice. Tada bi ispali face i u bitnome umanjili štetu za hrvatsku državu. Međutim, ti ljudi su toliko inertni i nisu se bavili tim razmišljanjima. Meni je to neshvatljivo, tolika količina nepromišljenosti", dodaje Brleković i podsjeća:
 
"Više puta se u povijesti na velikim natjecanjima dogodio slučaj da se zbog više sile ili nepredviđenih okolnosti utakmica nakratko prekine. Tu naravno ne računam privremene prekide zbog navijačkih nereda, već one slučajeve koji se doista mogu okarakterizirati kao viša sila. Sjetite se slučaja s utakmice Bugarske i Meksika (u osmini finala SP u SAD-u 1994). Tada se srušio gol i utakmica je prekinuta dok se ne popravi. Također, zar nije utakmica privremeno prekinuta pa nastavljena u Beogradu 1999., između SR Jugoslavije i Hrvatske"
 
"Njima je sasvim svejedno bio to križ, zvijezda ili prorok Muhamed"
 
"Ovaj slučaj i sve ovo što se događa u našem nogometu poprimilo je ozbiljne razmjere. Vidimo da su se u polemiku uključile političke stranke, premijer, predsjednica…. Oni koji su iscrtali kukasti križ, pa njima je sasvim svejedno bio to križ, zvijezda ili prorok Muhamed. Odlučili su se za svastiku jer su znali na što je UEFA najviše alergična, tako da sam uvjeren da ovdje nema govora o nekom velikom nacizmu i fašizmu, nego o smišljenoj akciji protiv samovolje i intertnosti saveza".
 
"Krive ljude koji su održavali stadion, to je kao da stjuardesu krivite za pad zrakoplova"
 
Još nije pronađen krivac za križ na travnjaku, policija istražuje i ispituje sve okolnosti slučaja, a ne zna se još ni kada je točno kemikalija prolivena po travi. Stadion je od ponedjeljka bio pod kontrolom HNS-a, ali iz Hiltona su ponovo pokazali prstom prema Splitu i Hajduku.
 
"Vidim da iz HNS-a optužuju ljude koji su održavali travnjak. Te jadnike koji crnče za neku bijednu plaću. Oni su im krivi, njima su uvijek svi krivi. Što ima veze što su od ponedjeljka oni upravljali stadionom, postavljali svoje zaštitare, osiguravali stadion. Njihova logika ima jednako smisla kao da se krivcem za pad zrakoplova proglasi ne znam, stjuardesa".

"Ne očekujem nikakve drastične kazne. Stadion je bio prazan i ne mogu se žaliti da nisu mogli utjecati na navijače, kao u slučaju na San Siru. Ovdje je HNS neposredni organizator, a po objektivnoj odgovornosti je i krivac" 
 
"Što se tiče priznanja da su znali za postojanje svastike, tu stvar prelazi granicu te bi država mogla povući neke poteze. Premijer ima naložiti minstarstvima da ispitaju sve aspekte ovog nemilog događaja, pa i novonastalu okolnost o kojoj Index govori, da su organizatori utakmice i prije njezina početka znali da postoji kukasti križ na travnjaku. U tom slučaju država se treba pozabaviti odgovornošći organizatira te utakmice zbog nemjerljive sramote i štete koja je ovim činom nanesena cijeloj hrvatskoj dražvi diljem svijeta", zaključuje Brleković. 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.