Aco Petrović za Index najavljuje četvrtfinale: Nemojmo se zavaravati da će Ukrajinci biti lak zalogaj - nemaju što izgubiti!

Foto: Guliver Image/Getty Images

ALEKSANDAR PETROVIĆ, izbornik-volonter Bosne i Hercegovine, uvjeren je da je Hrvatska bolja od Ukrajine, ali da se nikako ne smije opustiti.

Prvo se osvrnuo na teško izborenu pobjedu protiv Grčke, koja je omogućila "laganog" protivnika u četvrtfinalu:

"Hrvatska je protiv Grčke igrala dobro. Šteta što smo igrali dva produžetka, pri čemu smo se mentalno potrošili više nego što je trebalo. Nema smisla govoriti o fizičkom trošenju, igrači na ovom nivou mogu igrati utakmice svaki drugi dan bez problema. Pričanje o umoru stvaranje je alibija."

Tko vas se najviše dojmio, jasno, uz novog "heroja nacije" Bojana Bogdanovića?

"Nakon ovog prvenstva moramo biti presretni jer smo dobili lidera reprezentacije. Bogdanović je bio nevjerojatan, kad nitko ne može, on može. Ali postoji još jedno veće iznenađenje od njega: Dontaye Draper. Uvijek kada je bilo potrebno, on se istaknuo i povukao momčad. Što god je trebalo suigračima, on je dao i zato mu svaka čast."

Uvjereni ste da je za Ukrajinu ključna psihološka priprema?

"Prije svega treba izbjeći zamku u koju se mnogi hvataju, da je to lagana utakmica, jer tako nikako neće biti. U toj utakmici jedini tko će biti pod opterećenjem je hrvatska reprezentacija. Ukrajina je već napravila maksimum maksimuma. Odigrat će rasterećeno i dobro su vođeni od Fratella."

Na što je posebno bitno obratiti pažnju protiv "divljeg" protivnika, koji na EP-u igra kao da svakog može pobijediti, ali i od svakog izgubiti?


"Ono na što definitivno treba obratiti pažnju, bez obzira što imaju staturu prave momčadi, s centrima od 2.12 i 2.15, je njihova najveća kvaliteta - šut za tri poena. Moramo paziti da nam ne uđu lagano u tu seriju šuteva, jer sve utakmice u kojima su lagano pogodili prvih par šuteva za tricu, stvorili su protivnicima probleme. Osnovno je dakle ne dozvoliti im šut za tri poena i nakon toga bi stvari po defaultu trebali ići povoljno za nas."

Nema dakle dvojbe da je Hrvatska kvalitetnija?

"U svakom slučaju smo kvalitetnija momčad, ali ćemo igrati pod strahovitim psihološkim opterećenjem, a to kada je u pitanju 40 minuta igranja pod njim je jako teško i zato posebno moramo paziti da imamo dobro otvaranje utakmice, što nam se nije dogodilo protiv Grčke."

Pooh Jeter. S njim počinje i završava svaka priča o Ukrajini?

"Ne smije se dozvoliti da njihov čovjek na lopti, prije svih Jeter, uđe u prodor. Točnije ne smije im se dopustiti kontinuirana igra "prodor-pas-prodor-pas", jer onda smo u velikim problemima.Treba kontorlirati Jetera u njegovim prodorima jedan na jedan, ali i pick igru, jer oni nakon prodora i pasa, dolaze do ekstra pasa i otvorenog čovjeka. Ako iskontroliramo pick, onda smo iskontrolirali igru Ukrajine."

Reket, u kojem će biti snažni Nataško, Kornijenko i jedini ukrajinski NBA igrač Vjačeslav Kravcov, protiv Tomića i Žorića, čini se kao pozornica "teškaškog" obračuna?

"To su idealni igrači za profil Žorića i Tomića. Nisu pretjerano brzi, borave u reketu i ne odgovaraju im centri koji bježe vani iz reketa. Zato Žorića i Tomića smatram idealnim parom centara koji ih mogu iskontrolirati na kvalitetan način."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.