Prvi put u 105 godina dva fikcijska romana dobila su Pulitzerovu nagradu

Foto: amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POPIS najnovijih dobitnika Pulitzerove nagrade objavljen je ovaj tjedan i, prvi put u 105-godišnjoj povijesti nagrade, nagrada za fikciju otišla je za dva romana umjesto za jedan. Ove godine Pulitzerovu nagradu za fikciju dobili su romani Demon Copperhead autorice Barbare Kingsolver i Trust autora Hernana Diaza.

Oba romana smatraju se povijesnim književnim djelima fikcije, i iako su drastično različiti u pogledu teme i okruženja, prikazuju vitalne aspekte povijesti Sjedinjenih Država u koje je zadivljujuće uroniti. Nije ni čudo da povjerenstvo za dodjelu Pulitzerove nagrade nije moglo a da obje ove knjige ne proglasi najboljim knjigama beletristike 2023., piše Reader's Digest. 

Demon Copperhead

Demon Copperhead, Barbara Kingsolver, tvrdi uvez 23.99 € (180.76 kn)

Demonova priča počinje njegovim traumatičnim rođenjem od samohrane majke u jednoj širokoj prikolici, izgledajući "kao mali plavi borac". Za život koji je pred njim trebat će mu sav taj borbeni duh, zajedno s kantom šarma, brzom dosjetljivošću i nekim neočekivanim talentima, pravnim i drugim.

U južnim Apalačkim planinama u Virginiji siromaštvo nije ideja, ono je prirodno kao što trava raste. Za generaciju koja odrasta u ovom svijetu, u srcu moderne opioidne krize, ovisnost nije apstrakcija, to su susjedi, roditelji i prijatelji. Obitelj može značiti ljubav ili nevoljko udomiteljstvo.

Za Demona, rođenog na krivoj strani sreće, ljubav i sigurnost za kojima žudi udaljeni su poput oceana o kojem sanja da će ga jednog dana vidjeti. Čudo je u tome koliko je daleko spreman putovati da pokuša doći tamo. Prožet istinom, bijesom i suosjećanjem, Demon Copperhead je epska priča o ljubavi, gubitku i svemu između. 

Trust

Trust, Hernan Diaz, tvrdi uvez, 19.99 € (150.62 kn)

Tajkun s Wall Streeta ženi se mladom ženom. Zajedno se penju na vrh u doba ekscesa i spekulacija. Ali sada pisac prijeti da će otkriti tajne iza njihova braka, a priča ovog bogataša - o pohlepi, ljubavi i izdaji - uskoro će mu izmaknuti iz ruke.

Sastavljen od četiri konkurentne verzije ove slatke varljive priče, Trust vodi čitatelja u potragu za istinom dok se suočava s lažima koje često žive zakopane u ljudskim srcima.

Pulitzerove nagrade dodjeljuju se od 1917. godine

Od prvog kruga dodjele nagrada 1917. godine, Pulitzerovu nagradu dodjeljuje Sveučilište Columbia za visoka postignuća u pisanju - posebice u novinarstvu i umjetnosti - u Sjedinjenim Državama. Kategorije uključuju novinarstvo, književnost i glazbenu kompoziciju. Nagrada je nazvana po Josephu Pulitzeru, slavnom novinskom izdavaču s kraja 1800-tih, koji je u svojoj oporuci odredio odredbe za ovu posebnu nagradu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.