Generacija Z voli samoposlužne blagajne jer čine krađu lakšom?

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MLAĐI kupci imaju veći afinitet prema samoposlužnim blagajnama nego starije generacije, pokazalo je ovotjedno istraživanje Avery Dennisona. Tvrtka za rješenja za digitalnu identifikaciju naručila je anketu, u kojoj su sudjelovale 4000 američkih i britanskih potrošača.

Više od trećine (37%) kupaca anketiranih diljem SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva kaže da bi se prebacilo na trgovca koji nudi iskustvo bez blagajni u trgovinama, piše u izvještaju na stranici Avery Davidsona.

Dvije trećine (67%) kaže da bi se odlučilo na trgovca koji nudi samonaplatu na izlazu iz trgovine, a 59% kaže isto, ali za skeniranje dok kupuju. 45% kupaca prebacilo bi se na uslugu samoplaćanja pri kojem se proizvodi automatski detektiraju, što znači da ne moraju skenirati crtični kod.

Generacija Z prednjači kada je riječ o kupnji bez ometanja, odnosno o kupnji putem neke od navedenih tehnologija samonaplate. Njih čak 52% kaže da bi promijenilo trgovini u kojoj kupuju za onu koja nudi iskustvo kompletno bez blagajni. 

Nadalje, 49% kaže da bi vjerojatno potrošilo više novca kod trgovca koji ima povezano ili automatizirano iskustvo naplate, a 52% kaže da bi ih povezane trgovine učinile lojalnijim maloprodajnoj marki.

Povezane trgovine integriraju online i offline kanale kako bi kupcima pružile besprijekorno iskustvo kupnje. U povezanoj maloprodaji trgovci mogu izložiti svoje proizvode online dok ih nude u svojim fizičkim trgovinama. Kupci imaju opciju pretraživati ​​proizvode na internetu, a zatim ih preuzeti u trgovini ili dobiti savjet izravno na licu mjesta.

Dok su kupci generacije Z istaknuli da je samonaplata brža i da uživaju u tome što ne moraju čekati u redu ili komunicirati s drugima, prema jednom drugom istraživanju čini se da postoji još jedan razlog zbog kojeg vole samoposlužnu kupnju - lako je krasti. 

Gotovo jedna trećina kupaca generacije Z priznala je krađu

Kako piše Fortune, gotovo jedna trećina (31%) kupaca generacije Z priznala je krađu u trgovinama prilikom korištenja samoposlužnih blagajni u usporedbi s 15% kupaca u cjelini, prema anketi LendingTree provedenoj u studenome na 2000 potrošača u SAD-u.

Gotovo polovina sudionika generacije Z (46%) rekla je da planira ukrasti najskuplji predmet u svojoj košarici, dok je 37% reklo da će ukrasti osnovne stvari poput hrane i vode.

Potrošačka moć generacije Z raste, zbog čega je za trgovce na malo ključno privući mlade kupce, uključujući mogućnosti kupnje koje olakšavaju plaćanje. No upravo zbog krađa mnogi američki trgovci smanjuju broj samoposlužnih blagajni u trgovinama ili ih kompletno povlače. 

Zadovoljavanje sve veće baze kupaca uz pokušaj zaštite od krađe ostavilo je trgovce u nedoumici kako pristupiti budućnosti automatizirane naplate. "Iako je samonaplata praktična, svakako predstavlja rizik za krađu u trgovinama", rekao je glavni kreditni analitičar LendingTree Matt Schulz. "U konačnici, trgovci moraju odlučiti jesu li blagajne za samoplaćanje vrijedne rizika", dodao je. 

Nova tehnologija u borbi protiv krađa

Iako su samoposlužne blagajne dizajnirane kako bi olakšale kupnju i smanjile troškove rada, neki trgovci se zbog njih suočavaju s krađama i gubitkom zaliha uslijed lošeg vođenja evidencija. Prema studiji iz 2017. u časopisu Security Journal, shrinkage rate (stopa gubitaka) vezana uz mobilno skeniranje za trgovce na malo u UK-u, SAD-u i Europi bila je više nego dvostruko veća od ukupne stope gubitaka. 

Upravo zbog toga pojedine tehnološke tvrtke fokusirale su se na razvijanje novih rješenja samonaplate kako bi se, između ostalog, krađa u trgovinama svela na minimum, a samoposlužne blagajne ostale u njima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.