Luksuzni brendovi gube kupce. Je li ovo kraj njihove dominacije?

Foto: Shutterstock/Epa

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NAKON godina globalnog rasta industrija luksuznih brendova suočava se s novim neprijateljem - "nedovoljnom potrošnjom".

Na TikToku se #underconsumptioncore pojavljuje kao tema u trendu jer sljedeća generacija potencijalnih kupaca razmjenjuje savjete o tome kako kupovati, ali trošiti manje. Cijeli se sektor našao u problemima zato što se potrošači suzdržavaju od potrošnje zbog cijena luksuzne robe i ostaju zbunjeni brzim promjenama dizajna.

@greekfreak02 Minimalist living 😄#underconsumption #underconsumptioncore #shopaholic ♬ Don't Know Why - Norah Jones
@dainty.nugs Some underconsumption tips ive been trying to follow this year, i am actually spending WAY less already than last year on material items and way more on experiences, traveling, hobbies and spending time with loved ones! #underconsumption #deinfluencing #underconsumptioncore ♬ original sound - speedz!
@natalia_trevino_amaro "underconsumption" 🤝 sustainability #sustainability #underconsumptioncore ♬ Don't Know Why - Norah Jones

Prošlog su tjedna dionice Keringa, vlasnika luksuznih marki kao što su Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent i Alexander McQueen, pale na najnižu razinu u posljednjih sedam godina nakon što je objavljeno da će operativni prihod u drugoj polovici godine pasti dodatnih 30%. I to nakon pada od 42% u prvom polugodištu, piše The Guardian.

LVMH izrazio zabrinutost

LVMH, francuski konglomerat luksuznih proizvoda, izrazio je zabrinutost zbog opadanja potražnje čak i kod brendova s bazom bogatijih klijenata, koji se ne obraćaju mlađim i manje situiranim kupcima. Čak je i LVMH-ova prodaja šampanjca u padu. Glavni financijski direktor kompanije Jean-Jacques Guiony kaže da trenutna globalna klima možda "ne navodi ljude da se vesele i otvaraju boce šampanjca".

U tom je procesu predsjednik uprave LVMH-a Bernard Arnault izgubio 19.2 milijarde dolara ili 9% svoje neto imovine, prema Bloombergovu indeksu milijardera, na kojem se našao iza Elona Muska i Jeffa Bezosa.

Čini se da samo brendovi koji se obraćaju najbogatijim potrošačima odolijevaju promjeni. Hermes je izvijestio o porastu prodaje od 13%. Burberry je, nasuprot tome, zabilježio pad profita ove godine, smijenio izvršnog direktora i iskusio pad dionica na razinu iz 2010. godine.

Budući da kupci obuzdavaju potrošnju nakon što su dolaskom krize iscrpili zalihe stvorene za vrijeme pandemije, neki se pitaju gube li potrošači sklonost luksuzu. Neki u modnom biznisu zabrinuti su da će se na posljednje godine gledati kao na balon luksuza - proizvod razdoblja kamatnih stopa od 0%.

Neki brendovi nude velike popuste kako bi privukli azijske potrošače

Nakon što su cijene porasle u posljednje vrijeme, neki brendovi nude velike popuste kako bi privukli azijske potrošače da se vrate na tržište i riješili se prevelikih zaliha. "U prošlosti su na tržištu luksuza u Kini svi dobro prolazili", rekao je za AFP Jonathan Siboni iz podatkovne tvrtke Luxurynsight. "A danas postoji polarizacija između pobjednika i gubitnika."

Kering je primijetio da je na to utjecala "nesigurnost koja opterećuje razvoj potražnje za luksuznom robom". Pokazalo se da mlađe potrošače, strateški predodređene da kasnije postanu veliki potrošači, možda neće biti tako lako zavesti.

Čini se da je to bio slučaj i prošli tjedan u trgovinama vintage odjeće u njujorškom okrugu Williamsburgu. Kilometrima od vodećih modnih trgovina u SoHou ili na Petoj aveniji, Williamsburg je odavno napravio pomak od hipsterskog okupljališta do standardne šoping-meke s povoljnim dućanima, restoranima i nezavisnim knjižarama. Posljednja preobrazba bila je u znaku luksuza.

Chanel je prošle godine otvorio svoju prvu trgovinu u Williamsburgu, a Hermes je slijedio taj primjer, prodajući zdjelice za pse, šalove i remene. Prošlog je ljeta brend održao svoj post-fashion week party u Williamsburgu uz sudjelovanje redatelja Taike Waititija, glazbenice Kim Gordon i Matta Damona.

Luksuzni brendovi ne uspijevaju privući mlađe kupce

Vrhunski brendovi su možda prisutni ovdje, ali vintage modni dućani vladaju ulicom. Katina Fauteux, 30-godišnja vlasnica Chickee’s Vintage, rekla je da luksuz nije mrtav, ali je u fazi učenja. "Kad bi velike kuće iskoristile vintage, mogle bi se svidjeti mlađoj generaciji. Mogli bi preprodavati, kao što Levi's prodaje stare 501-ice. Kad bi Prada to učinila, stekla bi novu bazu kupaca mojih godina ili mlađih."

Katina Fauteux smatra da su čak i ljubitelji mode izgubili interes za velike modne brendove jer oni prečesto mijenjaju dizajnere. To čini nemogućim da se dizajneri ustale i izgrade karijeru. "Dizajneri nisu dovoljno dugo u brendu da ostave značajan trag", dodaje ona, pokazujući na crnu haljinu Christiana Diora, "koja je napravljena samo radi zarade".

Iza ugla, u Chickee's Vintage trgovini za muškarce, Chloe Lacombe kaže da generacija Z nije
izgubila interes za modu - vjerojatno upravo suprotno - ali ih luksuzni brendovi "ne uspijevaju privući kao kupce".

"Ljudi moje dobi rijetko posjećuju trgovine poput Guccija ili Louisa Vuittona. Radije tražimo ono što nam treba na drugim mjestima, poput ove vintage trgovine. Razvija se nova vrsta trgovine koja nije samo usmjerena na prodaju, za razliku od onih gdje sve košta tisuću dolara i gdje je usluga odlična, ali ne možeš čavrljati s prodavačima o svakodnevnim stvarima poput toga gdje je najbolja kava u gradu. Oni su tamo samo da prodaju", kaže Chloe Lacombe za The Guardian.

Tu su i ekološki i eksploatacijski problemi

Tu su i ekološki i eksploatacijski problemi koji su se iz brze mode proširili na vrhunsku modu. Sud u Milanu nedavno je optužio Dior i Giorgio Armani, oba u vlasništvu LVMH-a, za proizvodnju robe u nehumanim uvjetima u Italiji. Bloomberg je također izvijestio da su skupocjene veste od vikunje marke Loro Piana, koje koštaju 9000 dolara, proizvedene koristeći besplatan rad domaćih peruanskih poljoprivrednika.

Veliki brendovi još uvijek se nadaju da će luksuzni marketing riješiti njihove strukturne probleme i probleme s reputacijom. LVMH je kreirao medalje i postolje za olimpijski plamen na Igrama u Parizu, zajedno s mnogim odjevnim kombinacijama za ceremoniju otvaranja.

Modna novinarka Amy Odell primjećuje kako je kompanija "uspjela pretvoriti ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u ogromnu reklamu za sebe". "LVMH-ovi brendovi nisu se samo povremeno ubacivali, bili su više poput marketinške patine preko cijelog događaja."

Nisu svi uvjereni da je novac dobro potrošen. U Williamsburgu je Marco Liotta, osnivač Amarcorda, jedne od prvih tamošnjih trgovina s vrhunskom vintage modom, rekao da njegovi kupci "ne žele biti kategorizirani". "Žele biti prepoznati po jedinstvenosti izgleda, biti diferencirani i distancirani od onoga za čiju je proizvodnju potrebno 200 litara vode."

Usudio se zaključiti da velike kuće moraju pronaći novu ciljanu publiku. "Brendovi bi trebali odustati od superbogataša jer će oni uvijek kupovati Gucci i umjesto toga se okrenuti zajednicama kojima se nikad dosad nisu obraćali", zaključio je Liotta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.