Daske za rezanje: drvo, staklo ili plastika? Pronašli smo najbolje ponude

Foto: Emmezeta, Konzum, Tehnopolis, bazaar.hr, Lesnina

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji nam se i samima sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bi kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RASPRAVA od kakvog materijala treba biti kuhinjska daska za rezanje vrlo lako bi se mogla pretvoriti u sličnu onoj: "Što je bilo prije? Kokoš ili jaje". Za potonju su se znanstvenici složili da je kokoš bila prije jajeta, ali za dasku za rezanje još uvijek nema jednostavnog odgovora. 

Odabir materijala daske za rezanje svodi se na to za što ćete ju koristiti i koliko se lako čisti. Naime, neki materijali dasaka su primjereniji od drugih za pojedinu vrstu hrane, a neke se uopće ne bi trebale koristiti za rezanje. Najčešće se biraju daske izrađene od drveta, stakla i plastike te ćemo se fokusirati na njih. 

Drvene daske za rezanje

Postoje daske za rezanje napravljene od tvrdog drveta i one od mekanog. Kada govorimo o daskama od tvrdog drveta mislimo na javor, bukvu ili hrast na kojima nož ne ostavlja tako lako posjekotine kao na nekim mekanijim vrstama drveta.

No bez obzira na vrstu drveta najveći problem tih dasaka je taj što nisu idealne za rezanje sirovog mesa jer upijaju njegove sokove što posljedično dovodi do razvoja bakterija. Jedina iznimka ovdje su daske napravljene od bambusa jer on ne upija kao ostale vrste drveta. Za rezanje sirovog mesa preporučuje se korištenje plastičnih dasaka.

Čiste se tako da se oribaju u toploj sapunastoj vodi i po potrebi pošpricaju dezinfekcijskim sredstvom bez klora i osuše na zraku. Za razliku od plastičnih, drvene daske za rezanje ne morate bacati kada se previše istroše. Površina im se izbrusi brusnim papirom, opere, osuši te potom naulji s mineralnim uljem i daska bude kao nova.  

U Emmezeti smo pronašli drvenu dasku za rezanje s utorom na koji možete spojiti plastičan dodatak u koji bacate ostatke od rezanja. Cijena joj je 199.99 kuna i možete ju pogledati ovdje. U Konzumu na sniženju smo pronašli set drvenih bambusovih dasaka, snižene su 30% i koštaju 69.98 kuna. Sniženje vrijedi do 3.8., a set pogledajte ovdje

Staklene daske za rezanje

Staklene daske su možda najsigurnije što se tiče razvoja bakterija jer ih nož jako teško može zarezati, ali upravo zato nisu najbolji odabir za vaše noževe jer će ih s vremenom učiniti tupima. Ako koristite staklene daske uz njih će vam svakako trebati i dobar oštrač noževa. 

Staklene daske su najbolje kada mijesite ili razvlačite tijesto te za izrezivanje oblika i sl. Osim toga, prednost staklenih dasaka je što se lako čiste, možete ih staviti i u perilicu posuđa ili oprati ručno. Ne zahtijevaju poseban tretman niti posebno dezinfekcijsko sredstvo ako ju perete u perilici. 

U Tehnopolis trgovini pronašli smo staklenu dasku za rezanje marke Alveus. Cijena joj je 149 kuna i možete ju pogledati ovdje. Istu takvu dasku pronašli smo u još nekoliko trgovina, ali Tehnopolis trgovina ima najnižu cijenu.

Emmezeta u svojoj ponudi ima i staklene daske za rezanje pa smo tako pronašli ovu, povoljnu dasku za rezanje Espice. Na sebi ima sliku mjernih žličica sa začinom. Cijena joj je svega 19.99 kuna. Možete ju pogledati ovdje

Plastične daske za rezanje

Plastične daske su popularne jer je njihovo održavanje jednostavno i mogu se prati u perilici. No one ipak nisu najbolji izbor za rezanje. Naime, svaki puta kada na njoj režete nož ostavlja sitne posjekotine i utore te se tako stvara idealan dom za bakterije.

Ako su plastične daske vaš odabir obavezno ju nakon svakog korištenja dobro izribajte deterdžentom i vrućom vodom te potom dezinficirajte, možete koristiti i ocat kao prirodan dezinficijens. Međutim, kada se na plastičnoj dasci pojavi mnogo vidljivih udubljenja vrijeme je da ju bacite. 

Pronašli smo set plastičnih dasaka marke Joseph&Joseph u trgovini bazaar.hr te ako plaćate Diners karticom dobijete 10% popusta na početnu cijenu. Cijena seta bez popusta je 445 kuna i možete ga pogledati ovdje.

U Lesnina trgovini pronašli smo plastičnu dasku za rezanje manjih dimenzija pa ne zauzima puno mjesta u kuhinji. Dolazi u crvenoj, žutoj, zelenoj i bijeloj boji te joj je cijena 17.99 kuna. Pogledajte ju ovdje

Idealno je imati dvije vrste dasaka za rezanje

Idealno bi bilo u kuhinji imati barem dvije vrste dasaka za rezanje, jednu namijenjenu sirovom mesu i morskim plodovima izrađenu od plastike, a drugu za voće, povrće, kruh i termički obrađenu hranu kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju i trovanje hranom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.