Želite zaraditi koju ekstra kunu iznajmljivanjem sobe? Evo što sve morate znati o Airbnb-u

Foto: Screenshot Youtube, Privatne fotografije, Giphy, Pinterest, We Heart It, Ilustracija Index

SVE što ste ikad željeli znati o popularnoj stranici Airbnb, ovdje možete i saznati.


Popularna stranica Airbnb.com, koju često nazivaju "eBayom smještaja", nudi vam mogućnost ponude i potražnje privatnog smještaja doslovno bilo gdje u svijetu, ukoliko niste jedan od onih putnika, koji vole agencijske aranžmane te hotelske smještaje.



Ovakvi načini putovanja postaju sve popularniji, posebno među mlađim generacijama, a uključuju doslovno sve: kaučeve, kamp kućice, sobe, veće ili manje apartmane, ali i luksuzne smještaje, koji će zadovoljiti baš svačiji ukus.



Pa ako ovoga ljeta planirate upravo takav godišnji odmor, izvan granica Hrvatske, sve što trebate napraviti jest otići na spomenutu stranicu, upisati gdje idete, koliko ostajete i za koliko ljudi tražite smještaj. Registracija je vrlo jednostavna i besplatna.

Svoju potragu možete i filtrirati, odnosno učiniti je još određenijom: želite li cijelu kuću ili apartman, privatnu ili zajedničku sobu, koji kvart želite, treba li smještaj uključivati besplatni parking, bazen ili jacuzzi, besplatni Wi-Fi, dizalo, televizor i slično, je li pušenje dozvoljeno, kako domaćin gleda na kućne ljubimce, imaju li invalidi jednostavan pristup smještaju i slično.



Također, filtriranje vam dopušta i da odredite cijenu, koja vam je prihvatljiva, pod opcijom "Price Range". Nakon toga, na desnoj strani ekrana pojavljuje vam se mapa grada koji posjećujete te crvene oznake smještaja kakve tražite. Jednostavnim klikom na njih, Airbnb vas odmah vodi na link apartmana, sa slikama i kratkim opisima, apartmana i samih domaćina.



Ono što posebno oduševljava korisnike ovog servisa, jest da uz svaki smještaj, postoje i komentari i savjeti ljudi, koji su u njemu boravili pa Airbnb funkcionira na neki način i kao društvena mreža. Drugim riječima, ne samo da možete ostaviti komentar vezan uz izgled i čistoću apartmana, već to isto možete napraviti i za vašeg domaćina. Oni pak s druge strane, na svojim profilima, među ostalim, nude opis apartmana, udaljenost od centra, ali i kućna pravila, koja se moraju poštivati.



"Domaćin ne zna dobro engleski", "Neljubaznost na razini", "Apartman nije izgledao kao na slici" i slični komentari, tako će vas unaprijed upozoriti na ono što možete očekivati , iako naravno, ovdje postoje i pohvale, koje je također lijepo pročitati, jer vas to ipak nekako smiri, obzirom da dolazite u nečiji dom, daleko od onog svog.


Na svom prošlogodišnjem putovanju po Italiji, prva stop stanica bila je čarobna Firenca, a gospodin koji nas je ugostio, objasnio je kako s ovim servisom nema šale. On je samohrani otac dvije kćeri i kao takav, poslužio se rentanjem prazne sobe u stanu, kao načinom dodatne zarade. "Trenutno zarađujem oko 100 eura tjedno, i dosad nisam imao nikakva neugodna iskustva. Gosti su bili vrlo ugodni i ljubazni, a i ja se trudim boravak im učiniti još ugodnijim. Samo jedan loš komentar, može vas potpuno pokopati i nitko vam više neće dolaziti, a to je ono što ne želite, ako želite nešto zaraditi", objasnio nam je. A osim što gosti ocjenjuju domaćine, i domaćini mogu ocjenjivati goste i pisati komentare o njima, kao svojevrsna upozorenja ostalim iznajmljivačima.



Kako bi bio što bolji domaćin, ponudio se skuhati večeru i za nas, a za obilazak grada, stavio nam je na raspolaganje i dva vlastita bicikla te kartu grada, sa zaokruženim svim mjestima, koje moramo posjetiti. Tako se razgled Firence pretvorio u pravu malu biciklističku avanturu, a njegove detaljne upute, objasnile su nam i na kojem mostu pogledati najljepši zalazak sunca u Firenci. Za sve koje život odvede na tu lokaciju, radi se o najpoznatijem mostu, Ponte Vecchio-u, koji se prostire preko rijeke Arno.



Drugim riječima, ovaj servis omogućuje ljudima da upoznaju svoje destinacije i kroz oči lokalaca, koji su voljni ukratko objasniti što vidjeti, gdje i što pojesti, na što pripaziti i slično, što možda ne piše na internetu ili u vodičima.

Period iznajmljivanja obično podrazumijeva jednu ili dvije večeri, no možete birati i raspon od nekoliko dana pa do čitavog mjeseca. I same osnivače iznenadio je broj ljudi, koji je voljan ponuditi ono što imaju potpunim strancima, no čini se kako ovdje ipak prevladava mogućnost dobre dodatne zarade, na koju se nitko danas ne žali, obzirom na vremena koja su nastupila, a to se tiče i Hrvatske, koja broji sve veći broj korisnika-domaćina.



Što se tiče sigurnosti i plaćanja, gost plaća smještaj servisu Airbnb-a, koji novac zadržava sve dok se gost ne pojavi. Tako se vlasnik osigurava ako gost otkaže dolazak, a gost u slučaju da smještaj nije onakav kakav je trebao biti. Ako se gost ne pojavi, novac će mu svejedno biti skinut s računa, a pravo povrata ima samo u slučaju otkaza na vrijeme, uz određenu naknadu, naravno. Iznajmljivači se također osiguravaju i depozitom, koji Airbnb zadržava 48 sati nakon odlaska gosta, u slučaju da je nastala nekakva šteta.

Morate znati i kako odabirom smještaja ne započinjete bukiranje istog, već to radite nakon što kontaktirate domaćina putem poruke te se s njim sve dogovorite. Airbnb uzima 10 posto od svake transakcije pa se neki domaćini pokušavaju dogovoriti mimo servisa za najam. No, time gubite bilo kakvu garanciju sigurnosti ili mogućnost žalbe pa to nije preporučljivo. Smještaj se plaća kreditnom karticom.



Airbnb nudi i uslugu fotografiranja prostora, koji se iznajmljuje. Osim što korisnici i stranica tako dobivaju profesionalne fotografije, na ovaj se način provjerava i autentičnost smještaja. To su sve lokalci, koji na vašu adresu dolaze u roku tjedan ili dva, nakon što se prijavite.

Razgovarali smo jednom domaćom iznajmljivačicom iz Zagreba, koja se na ovaj način zarade odlučila zbog dvije sobe u stanu, koje joj ničemu nisu služile. "Nama ide puno bolje nego što smo mislili, uspijevamo si pokriti sve režije i još dodatno nam nešto ostane. Mislim da je bit u tome da smo sobe uredili tako da bismo i mi htjeli u njima odsjesti. To nam je glavno pravilo; da ponudimo iskustvo koje bismo i sami htjeli doživjeti. Gostima damo i kartu Zagreba, te detaljan opis kako se snalaziti u javnom prijevozu, kako gdje i kakvu tramvajsku kartu kupiti. Šifre za wi fi, naši kontakti, i bitne informacije smo također stavili na vidljivo mjesto u sobi... sve kako bi se izbjegla nepotrebna pitanja, lutanja, objašnjenja... Mogu se ponuditi kavom, čajem, pripremimo vrč vode i sl. Damo im savjete gdje jesti, što vidjeti, koji su aktualni eventi ... Sudeći po review-ima koje nam daju, i onome što nam kažu, gosti su jako zadovoljni. Kažu da dobiju ono što u hotelu/hostelu ne mogu, a to je osjećaj stvarnog života u gradu kojeg posjećuju."

"Super nam je i fleksibilnost. Sami možemo određivati i mijenjati cijenu po noći, odrediti neke popuste... Ako se ponekad zasitimo svega, stavimo u kalendar da nemamo slobodno. U kalendaru se može odrediti kad je slobodno, kad ne, mijenjati cijene za određene dane, npr. vikende, mjesece..kad netko bookira, naravno, u kalendari se to odmah vidi kao zauzeto..  Sami odredimo što u slučaju ako netko otkaže rezervaciju, da li vraćamo novac ili ne...  Ako se i dogodi neka šteta ili krađa, a nama se dosad nije dogodilo, Airbnb nam i to pokriva", otkrila nam je simpatična Zagrepčanka, koja je dosad imala goste iz Kolumbije, SAD-a, Južne Koreje, Japana, Indonezije i slično.

Krenete li u ovu avanturu, bilo kao gost ili čak domaćin, nadamo se kako će vam ovi savjeti biti od itekakve koristi.


 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.