Ružna strana ljubavi: Jesi li žrtva emocionalnog zlostavljanja?

KOLIKO god pametna, privlačna ili uspješna osoba bila, uvijek može biti žrtva emocionalnog zlostavljanja. Evo nekoliko sigurnih znakova da je riječ o tome:

Odvaja te od obitelji i prijatelja

Osobe koje te emocionalno zlostavljaju žele te samo za sebe, što znači da druženje sa članovima obitelji ili prijateljima postaje opcija koja im se ne sviđa previše. Najradije bi da nikada ne odlaziš od kuće, a kada i odeš nekamo, stalno te naziva i provjerava gdje si i s kim si. Ljubomore je uvijek dobro imati barem malo, no ako je ona prejaka i previše učestala, postaje veliki problem.

Naziva te pogrdnim imenima


Ako te netko uvrijedi, a onda kaže kako se samo šali, znači da te želi povrijediti, ali i držati pod kontrolom. Njegova uvreda je barem malo iskrena, a ako se ljuti na tebe što ne znaš prihvatiti šalu, znači da te još više zlostavlja. Uvrede na tvoj račun mogu i biti bezazlen način njegove zabave, ali ako ti ne smiješ uvrijediti njega, definitivno si žrtva zlostavljanja.

Krivi te za svoje probleme


Tip koji krivi druge ljude, pogotovo tebe, za svoje probleme nije dobar partner, a ako svemu tome doda i vrijeđanje kako bi olakšao dušu, definitivno nisi u zdravoj vezi. Osoba koja ne preuzima odgovornost za svoje stvari nikada nije dobar partner, a takva veza će postajati samo gora.

Ovisnik o alkoholu

Osoba koja pije ili koristi droge često će biti nasilna u vezi, makar i samo verbalno. Ispadi, trenutci ljutnje i bijesa te dernjava bez razloga još su gori ako su potkrijepljeni alkoholom, a od ovakve osobe nikada ne znaš što možeš očekivati.

Izaziva strah

Ako se osjećaš prestrašeno pokraj svog partnera, nešto nije u redu. Nasilnici će često usaditi strah u žrtvu, a ona će iz bojazni prešutjeti i najmanje stvari koje bi bilo sasvim normalno izgovoriti u vezi. Tip koji se dere na tebe bez razloga sigurno nije idealan partner za život, a čak i ako samo izbjegavaš kritizirati svog dečka jer znaš da loše reagira, postoji šansa da te emocionalno zlostavlja.

Kažnjava te za vrijeme koje ne provodiš s njim


Prigovaranje, suptilno kažnjavanje ili direktna dernjava znak su emocionalnog zlostavljača. Tip koji te kažnjava za vrijeme koje provodiš s drugim ljudima definitivno spada u tu kategoriju, a njegova ljubomora i opsesija tobom mogu biti vrlo opasni.

Ljubomoran na tebe

Tvoji uspjesi i dobre stvari koje ti se događaju trebale bi mu biti poticaj da te još više voli i cijeni, ali zlostavljač to ne gleda na taj način. Svaki tvoj uspjeh on gleda kao svoj neuspjeh, a uz to vidi i priliku da se udaljiš od njega. Kroz tvoje uspjehe tako još više shvaća kako nije zadovoljan svojim životom, a samim time te želi poniziti, kako bi se osjećao bolje.


Ucjenjuje te osjećajima

Kaže da će te ostaviti ako nešto ne učiniš, ili prijeti da će si nešto učiniti ako ga ostaviš; emocionalni zlostavljači manipuliraju tuđim osjećajima, a svaka njihova prijetnja čini se toliko realnom da se druga osoba jednostavno boji poduzeti nešto.

Fizički se obračunava s tobom

Nasilje iz verbalnog često prelazi u fizičko, a ako tvoj dečko ijednom nasrne na tebe, smjesta a ostavi. Mnoge žene za ovakvo ponašanje krive sebe, opravdavaju njegove akcije i kažu kako se neće ponoviti, no statistike govore same za sebe. Nasilne osobe trebaju prvo riješiti svoje probleme, a tek onda ulaziti u vezu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.