Ovlasti jedne kraljice: Što sve smije i posjeduje Elizabeta II., za razliku od običnih smrtnika

Foto: Guliver/Getty, Tumblr

BRITANSKA kraljica Elizabeta II. jučer je proslavila 90. rođendan.

Stroga vladarica koja obožava pastelne boje i šešire, poznata je po ljubavi prema redu i disciplini, no kad je ona u pitanju - dopuštaju se razne stvari.

Pogledajte što sve smije i što posjeduje kraljica Velike Britanije!


1. MOŽE VOZITI BEZ VOZAČKE DOZVOLE

Kraljica je jedina osoba u Velikoj Britaniji koja smije voziti bez vozačke dozvole. Inače, Elizabeta II. navodno odlično vozi, a to je naučila za vrijeme II. svjetskog rata kada je vozila kola hitne pomoći.



2. SLAVI DVA ROĐENDANA


Kad si kraljica, rođendan možeš slaviti dva puta godišnje. Kraljica je rođena 21. travnja 1926. godine i na taj datum slavi rođendan s obitelji, a s obzirom na to da se tradicionalno njezin rođendan slavi i u lipnju, tada ima veliku paradu, piše History.com.

3. KRALJICA NE TREBA PUTOVNICU DA BI PUTOVALA

Za razliku od ostalih članova njezine obitelji, ona uopće ne treba putovnicu.



4. ONA POSJEDUJE VLASTITI BANKOMAT

Kad joj zatreba novac za unuke i praunuke, kraljica se spušta u podrum Buckinghamske palače  i odlazi na privatni bankomat kako bi došla do gotovine. Vrlo profinjeno, moramo priznati.

5. KRALJICA NE MORA PLAĆATI POREZ

...ali ga ipak dobrovoljno plaća od 1992. godine. Svaka čast!



6. ONA JE GLAVA ENGLESKE CRKVE

Uz "posao" kraljice, 90-godišnjakinja ima dužnost glavne engleske crkve što znači da ne smije prijeći na drugu vjeru jer bi joj naslov kraljice mogao biti oduzet.


7. IMA VLASTITOG PJESNIKA


Trenutno se na toj poziciji nalazi Carol Ann Duffy.

8. POSJEDUJE LABUDOVE I DELFINE

Uz popularne psiće koji se pojavljuju čak i u filmu o Jamesu Bondu, kraljica ima i neobične ljubimce. Posjeduje labudove koji plivaju u Temzi i dupine i kitove koji plivaju britanskim vodama.

9. NIKAD NE MOŽE BITI UHIĆENA

Što god da napravila, kraljica ima imunitet i ne može biti uhićena, a ona i njezina obitelj ne moraju davati nikakve informacije policiji ni tajnim službama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.