Istina ili samo mit? Otkriveno je utječu li kontracepcijske pilule na debljanje

Foto: 123RF

AKO ste razmišljali o korištenju kontracepcije u vidu pilula, no priče o naglom debljanju i sličnim nuspojavama su vas zbrinule, nastavite čitati. 

Naime, otkad su se pojavile kontracepcijske pilule, uz njih se veže činjenica da imaju utjecaj na rast brojke na vagi. 

Kako bi doznao je li riječ o istini ili mitu, Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare (FSRH) je dao zadatak svojoj istraživačkoj grupi da naprave istraživanje utječe li ova metoda kontracepcije na debljanje. 

Nakon dužeg promatranja žena koje su koristile pilule i onih koje ih nisu koristile istraživači su došli do zaključka da pilule nemaju nikakvog utjecaja na debljanje jer su sve žene u reproduktivnoj dobi sklone dobivanju kilograma, posebice ako se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću i ne paze na prehranu. 

Ipak, kako tvrdi voditeljica istraživanja, liječnica Sarah Hardman, svako tijelo je drugačije i ne utječe kontracepcija jednako na sve pa biste se, ako osjetite neželjene promjene u tijelu nakon određenog perioda uporabe kontraceptiva, svakako trebale posavjetovati s ginekologom i zamoliti ga da vam predloži neke druge pilule koje bi vam mogle bolje odgovarati. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.