Što se događa? Hollywood bilježi sve manju popularnost filmova s glavnim ženskim likovima!

Foto: Screenshot Youtube

AKO si 2014. godine često išla u kino, možda si to već primijetila.

Prošlogodišnjim filmovima dominirali su muškarci. I nije da se žalimo zbog gledanja komada, no s druge strane, moramo priznati da nam i nije previše drago čuti kako pada broj vodećih ženskih uloga na velikim ekranima.
 
Svake godine, istraživači Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu, sa San Diego State Universityja, "pročešljaju" filmove koji su najbolje prošli na kino blagajnama i kod publike, kako bi vidjeli kako su u njima zastupljene žene, ispred ili iza kamere. Ove godine, analizirali su 2300 likova u čak 100 filmova s najboljom zaradom, a rezultati nisu bili nimalo impresivni.
 
Prema pisanju The New York Timesa, žene su u 2014. godini imale tek 12 posto vodećih uloga, a to je za čak 15 posto niži postotak u odnosu na  2013. godinu. Najuspješniji film sa ženskom protagonisticom bile su "Igre gladi: Šojka rugalica - Prvi dio", gdje je glavnu ulogu imala Jennifer Lawrence.
 
Neće začuditi ni podatak kako je većina vodećih ženskih likova "bijela", točnije 3/4 njih, dok je u usporedbi s 2013. godinom, sve manje crnih žena i Latina. Također, ženski likovi su sve mlađi od onih muških.
 
Kako to popraviti? Jednostavno - samo treba zaposliti više ženskih scenarista i redatelja. Naime, istraživanje je otkrilo kako je vjerojatnije da će u filmu biti više ženskih likova, i onih vodećih, ako iza kamere stoji - žena.
 
Što kažete na rezultate?
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.