Znanstvenici misle da su otkrili uzrok jutarnjih mučnina kod trudnica

Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVAČICA Marlena Feizo patila je od mučnina tijekom svoje druge trudnoće. Bile su toliko jake da nije mogla jesti i osjećala se slabom zbog neprestanog povraćanja. Doktori su joj rekli da je to samo u njezinoj glavi, piše Science Alert.

Gotovo dvije trećine trudnica doživi različite stupnjeve mučnine ili povraćanja u prvom tromjesečju trudnoće, što je poznato kao jutarnje mučnine. Teški oblici jutarnjih mučnina uključuju rizike poput gubitka težine i dehidracije, što može ugroziti majku i nerođeno dijete.

Feizo predvodi tim istraživača koji su sada, nakon desetljeća istraživanja, izdvojili hormon koji djeluje na mozak i uzrokuje povraćanje. Drugim riječima, smatraju ga krivcem za jutarnje mučnine.

Mučnina i povraćanje vrlo su česti u prvom tromjesečju trudnoće, no u oko 2 posto slučajeva, odnosno 1 od 50 trudnoća razvija se najteži oblik poznat kao hiperemeza gravidarum (HG). Upravo je od tog stanja patila Feizo i to iskustvo ju je ohrabrilo da nastaviti tražiti temeljni uzrok problema.

Početkom 2022. ona i njezini kolege otkrili su nekoliko genetskih varijanti u genu GDF15 koje su povezali s rizikom od HG-a te su ponudili dokaze koji podržavaju da GDF15 uzrokuje hiperemezu. Poput mnogih drugih proteina, razine GDF15 rastu tijekom trudnoće, a čini se da su neke žene osjetljivije na njega od drugih.

Feizo i njezin tim s Keck School of Medicine na Sveučilištu Južne Kalifornije otkrili su da su razine GDF15 bile više u skupini od oko 60 žena s hiperemezom nego u skupini trudnica koje nisu bile toliko pogođene jutarnjim mučninama.

"Sada možemo pouzdano zaključiti da su više cirkulirajuće razine GDF15 u majčinoj krvi povezane s povećanim rizikom od HG-a", pišu Feizo i kolege.

Vijest da su znanstvenici možda otkrili uzrok hiperemeze trebala bi donijeti olakšanje trudnicama iako još nisu razvijeni novi tretmani za to stanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.