Žene dokazano trebaju malo više sna od muškaraca jer svakodnevno koriste veći dio mozga od njih

Foto: 123rf

IMATE li osjećaj da vam nekako stalno fali još malo, malo sna? Nikako da se naspavate kako treba? Niste same. Srećom, nije do vas. Odnosno, nije isključivo do vas. Žena ste i tijekom dana koristite veći dio mozga u odnosu na muškarce pa vam stoga i treba malo više sna od njih.

I nije to neka naša feministička intuicija - kažu to znanstvenici Loughborough University’s Sleep Research Centera iz britanskog Leicestershirea koji su zaključili da ženin mozak općenito radi teže i više od muškarčevog pa stoga i treba minimalno 20 minuta sna više. "žene po cijele dane rade svašta odjednom. Maherice su u multitaskingu jer su općenito fleksibilnije od muškaraca i zato im i polazi za rukom raditi nekoliko stvari odjedanput. A to sve traži i određenu dozu napora pa stoga koriste veći dio mozga".

Studija o kojoj pričamo napravljena je na uzorku od 210 žena i muškaraca srednje dobi koji su za vrijeme istraživanja radili svoje uobičajene stvari da bi se na kraju doista pokazalo da su žene jače pogođene nedostatkom sna. No kada odspavaju samo malo više spremne su opet potegnuti koliko mogu i biti "normalne". Naime, nedostatak sna kod žena najčešće se manifestira njihovom nervozom, depresijom, ljutnjom, psihološkim stresom, osjećajem neprijateljstva prema osobama u blizini. Tada žena nije spremna za svoj multitasking kao inače.
Suprotno od žena - muškarci kod nedostatka sna pokazuju samo umor i laganu usporenost.", naglasio je profesor Jim Horne, direktor spomenutog centra.

No valja ipak istaći da unatoč tome što je u ovoj studiji sudjelovalo nasumce izabranih 210 osoba, ovi se zaključci ne odnose striktno na sve ljude. Jednostavno - previše smo individualni, svatko ima svoje granice, pa je stoga ovo samo općeniti zaključak koji u vašem domaćinstvu i obitelji možda uopće ne drži vodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.