Žena lijekovima natjerala tijelo na proizvodnju mlijeka za posvojenu bebu

Foto: Facebook

33-GODIŠNJA Mira Gallaway iz Kanade i njen suprug David pet su godina pokušavali začeti, ali bezuspješno. Naposljetku su počeli razmatrati opciju posvajanja djeteta i istraživati kako se nebiološki roditelji mogu zbližiti s novorođenom bebom. Gallaway je tada naišla na savjet kanadskog pedijatra dr. Jacka Newmana.

On je pojasnio da se uzimanjem kontracepcijske pilule i lijeka domperidona tijelo počinje ponašati kao da je trudna, a nakon što ih prestane konzumirati, tijelo će početi proizvoditi mlijeko jer će misliti da je žena rodila.

Mira, koju je majka dojila do njene treće godine, tražila je liječnike da joj prepišu lijekove iako se domperidon smije koristiti samo u malim dozama jer njegova primjena može biti povezana s rizikom nastanka ozbiljnih ventrikularnih aritmija i iznenadne srčane smrti, piše Health Canada.

Međutim, odlučna u namjeri da doji dijete koje će usvojiti, ona je pila lijekove sedam mjeseci. Nakon što je prestala, počela se izdajati kako bi se opskrbila zalihama za novorođenu bebu.

Do listopada 2016., kada je rođena njihova kći Harper, Gallaway je proizvodila oko 850 mililitara mlijeka u danu, prenosi Daily Mail.

“Imala sam osjećaj da moje tijelo radi ono što bi trebalo. Nisam mogla začeti, ali sam mogla hraniti bebu. To me izliječilo. Znala sam da prirodnim putem ne mogu postati majka, ali me izjedalo vjerovanje da neću moći biti ni pravi roditelj. Kad sam shvatila da mogu dojiti, ohrabrila sam se”, izjavila je Gallaway koja još uvijek, dvije i pol godine kasnije, doji kćer.

Kćerkicu je prvi put podojila već pola sata nakon rođenja.

“Toliko sam zahvalna što sam to mogla učiniti”, dodala je.

Ovaj proces naziva se induciranom laktacijom, a u cijelom svijetu pokazao se uspješnim u samo 500 slučajeva, podatak je kojim raspolaže Canadian Breastfeeding Foundation.

Liječnika Jacka Newmana, čija je ovo ideja, mnogi kritiziraju jer je riječ o potencijalno opasnoj terapiji koja se ne savjetuje ženama.

“Domperidon povećava razinu prolaktina i potiče laktaciju. Važno je posavjetovati se s liječnikom oko ove metode jer se mogu pojaviti nuspojave”, napisao je u elektroničkom pismu koje je objavio Daily Mail.

“Ako je nužno, preporučujem adaptirano mlijeko. Oni koji me kritiziraju ne shvaćaju da je moguće puno više toga napraviti ako dijete ne dobiva na težini osim preporučiti formulu”, ističe dr. Newman koji je otvorio nekoliko ambulanti za podršku dojenju. Međutim, sve su zatvorene, kao i posljednja koja se do 2018. nalazila u sklopu bolnice North York General u Torontu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.