Zašto djeca vole svlačiti lutke? Ova psihologinja ima zanimljivo objašnjenje

Foto: Shutterstock

AKO ste roditelj ili često boravite u blizini male djece, sigurno ste primijetili da imaju naviku često skidati odjeću sa svih lutaka. Iako je ova pojava sasvim uobičajena, mnogima još uvijek nije jasno zašto se događa. Kao što Alyssa Roberts, psihologinja i spisateljica u Practical Psychology, kaže za portal Scary Mommy, iza toga stoji nekoliko različitih razloga.

''Razlozi zbog kojih djeca često svlače svoje lutke mogu se grupirati u tri glavne kategorije, a to su istraživanje, imitacija i kreativnost. Prvo, djeca mogu skinuti odjeću svojih lutaka kako bi istraživala svijet oko sebe. Djeca su prirodno znatiželjna i vole učiti o predmetima i ljudima u svome okruženju. Skidajući odjeću s lutke, možda pokušavaju razumjeti kako odjeća funkcionira, kako pristaje na lutki i kako se može skinuti. Ova vrsta istraživanja također može biti način da djeca vježbaju svoju finu motoriku i koordinaciju'', objašnjava psihologinja.

Također, mogu oponašati ponašanje odraslih oko sebe. ''Djeca neprestano promatraju i uče od odraslih oko sebe, a možda vide odrasle kako skidaju vlastitu odjeću ili presvlače odjeću svojih lutaka jer odrasli presvlače njih. Ova vrsta imitacije također može biti način na koji djeca vježbaju i uče o društvenim ulogama i normama, kao što su vrste odjeće prikladne za različite prilike."

Na kraju, Roberts napominje da bi to također mogao biti način na koji djeca izražavaju kreativnost i maštovitu igru. ''Lutke i druge igračke mogu djeci biti platno za stvaranje vlastitih priča i scenarija, a presvlačenje lutke može biti način da djeca dodaju detalje i dubinu tim pričama. Na primjer, dijete bi moglo promijeniti odjeću svoje lutke kako bi odgovarala okruženju zamišljene igre, kao što je oblačenje kupaćeg kostima da bi se otišlo na plažu.''

Osobnost vašeg djeteta također može utjecati na njegovo ponašanje, a to uključuje sklonost uklanjanju ili rješavanju lutkinog modernog izgleda, dodaje psihologinja Roberts. ''Na ponašanje djece mogu utjecati i njihovo emocionalno stanje ili odnosi s drugima. Dijete koje se osjeća tjeskobno ili je pod stresom može tražiti utjehu igrajući se sa svojim lutkama, uključujući i presvlačenje odjeće. Nasuprot tome, društvena ili samopouzdanija djeca mogu koristiti svoje lutke za interakciju s drugima i pričanje priča.''

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.