Važni razlozi zašto bi djecu često trebali čuvati upravo bake i djedovi

Foto: Instagram

PUNO je situacija u kojima će boravak kod baka i djedova djeci donijeti prednosti, a ove su svakako najveće i najvažnije.

Dok možda razmišljate o postavljanju zdravih granica između svog djeteta i njegovih baka i djedova, misleći da bi boravak kod njih ipak trebao biti malo ograničen, novija istraživanja ne slažu se s vama. Naime, ona kažu da djeca koja provode više vremena sa starijim osobama znatno bolje prihvaćaju pojam starenja i starost općenito, a zanimljivo je istaknuti da upravo cure zbog toga imaju najveću prednost.

Zato umjesto da ih se stalno podsjeća kako su mladi i slatki, unuke bi trebalo češće ostavljati bakama i djedovima jer će tako i u svojim glavama još dugo ostati mladi, ali neće imati problema sa shvaćanjem da je starenje nužna realnost.

No daleko od toga da je to jedina prednost koju će dijete dobiti iz takvog međugeneracijskog odnosa. Pogotovo dok su još uvijek mali.

Boravak kod baka i djedova u ranom djetinjstvu olakšava strah kod odvajanja

''Dom bake i djeda je idealno mjesto za početak učenja da je dijete voljeno, prihvaćeno i sigurno i u ostalim domovima, osim svog", kaže stručnjak za roditeljstvo Haley Burress i dodaje da djeca trebaju vidjeti kako žive druge obitelji, kako se drugi odnose prema drugima te kako čak i drugi, različiti domovi, mogu imati dosta zajedničkih detalja poput ljubavi, brige, sigurnosti. 

Sretniji su i djeca i bake


Prema istraživanju koju je radio tim s Boston Collegea, pozitivna emocionalna veza između baka/djedova i unuka znatno umanje simptome tjeskobe i depresije, kod svih, a kako je istaknula sociologinja Sara Moorman, "bake i djedovi imaju bogato iskustvo - oni će često djeci pričati o svojim životima i kako su životi funkcionirali kad su oni bili mladi, a kada djeca počnu odrastati, u tom će pogledu moći još više pomoći djeci da se razviju u zdrave, odrasle osobe''. I zato bake i djedovi, iako u početku "čuvaju" djecu, s vremenom trebaju postati oni kod kojih će djeca ići čak i kad više neće trebati samo "čuvare".

Dijete se bolje ponaša

Istraživanjem provedenim na Oxfordu otkrivena je izravna vezu između angažmana djedova i baka te pozitivnog društvenog ponašanja kod djece, a zaključak je jednostavan: Što će više djeca boraviti kod njih, imat će znatno manje problema s lošim ponašanjem te znatno manje emocionalnih ispada.

Bake i djedovi služe kao mreže za zaštitu mentalnog zdravlja

Ako se djeca nalaze u situaciji u kojoj pate, kao što može biti razvod roditelja ili nasilničkog ponašanje u obitelj, upravo će bake i djedove biti oni koji će djetetu uliti dovoljnu dozu povjerenja i bezuvjetnu ljubav. Dokazalo je to i istraživanje s Oxforda koje kaže da je angažman baka i djedova snažno povezan sa smanjenim poteškoćama u prilagodbi djeteta na novonastale situacije u kojima se teže snalazi.

To se posebno odnosi na djecu koja su proživjela razvod roditelja pa se moraju priviknuti na novonastalo stanje, kao i u situacijama kad roditelj odluči zasnovati novu obitelj. Tada bake i djedovi nastupaju kao veliki zaštitnici njihova mentalnog zdravlja, što predstavlja veliki emocionalni plus za dijete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.