Tvrdoglava djeca imaju roditelje koji rade ove stvari, tvrdi socijalna radnica

Foto: Pexels

IAKO nijedan roditelj nije savršen i svi s vremena na vrijeme pogriješimo u odgoju, stručnjaci upozoravaju da bi neke naše greške mogle ozbiljno utjecati na ponašanje djeteta, pogotovo u odrasloj dobi. Socijalna radnica Tenzin Chodon otkrila je koje greške rade roditelji te tako nesvjesno odgajaju tvrdoglavu djecu.

''Oni trebaju znati da ih slušate, da njihovo mišljenje vrijedi te da ih ne ignorirate kada vam se obraćaju. Za razliku od druge djece, njima su ispadi bijesa način na koji najlakše dolaze do nečega što žele'', objašnjava Chodon te dodaje kako je upravo uloga roditelja ključna u tome hoće li njihovo dijete odrasti u tvrdoglavu osobu. Kako kaže, ovo je šest stvari koje roditelji tvrdoglave djece najčešće rade.

Ne postavljaju jasna pravila

U odgoju trebaju postojati određena pravila i granice koje dijete mora poštovati. ''U redu je da dijete izražava vlastitu želju i volju, ali ne uvijek. Naime, roditelji ne smiju popuštati djeci kada je riječ o nekim pravilima. Čak i ako to ponekad znači ograničavanje njihove slobode, djeca moraju znati što je ispravno, a što pogrešno ponašanje'', objašnjava Chodon.

Nedovoljno komuniciraju s djetetom

Jedna od najvažnijih stvari za uspješan odgoj je kvalitetna komunikacija. Ako toga nema, stručnjaci upozoravaju da bi vaše dijete moglo izrasti u tvrdoglavu osobu. Zašto? Komunikacija je ključna stvar kod uspostavljanje kvalitetnog odnosa roditelj-dijete. U slučaju da roditelji nemaju dovoljno vremena i ne žele slušati svoje dijete, vrlo je vjerojatno da ni ono kasnije neće htjeti saslušati njih, objašnjava Chodon.

Ignoriraju djetetove potrebe

Najveća pogreška koju roditelj može napraviti je ignorirati djetetove potrebe, bez obzira na to radi li se o razumijevanju, slušanju, razgovoru ili pažnji. Naime, ako dijete primijeti da se njegovo mišljenje ne cijeni ili se na njega ne obraća pažnja, svojim će se tvrdoglavim ponašanjem potruditi da do pažnje dođe. Ono što je problem je činjenica da će dijete pažnju pokušati privući lošim ponašanjem, upozorava Chodon.

Kritični su prema djetetu

Razumijemo da kao roditelji pokušavate svoje dijete izvesti na pravi put, ali neki ponekad u tome pretjeraju. Pretjerano kritiziranje i očekivanje savršenih rezultata od djeteta može rezultirati tvrdoglavim ponašanjem jer nijedno dijete ne želi osjećati pritisak. Uostalom, svi ponekad griješimo i to je normalan dio života, objašnjava Chodon.

Nisu dosljedni u svojim odlukama

Ako vaše dijete slučajno primijeti da niste dosljedni, njegovo bi se ponašanje moglo promijeniti, kao i njegovo poštovanje vaših pravila i postavljenih granica. Naime, bilo kakvo odstupanje od odluka ili riječi kod vašeg djeteta može rezultirati tvrdoglavom reakcijom i ponašanjem, upozorava socijalna radnica i dodaje da bi se apsolutno svaki roditelj morao držati onoga što djetetu kaže, bez obzira na to je li riječ o nekoj kazni, sankciji ili nagradi.

Uzvraćaju vikanjem ili kažnjavanjem 

Normalno je da će vam dijete s vremena na vrijeme proturječiti, ali važan je način na koji reagirate kada do toga dođe. Umjesto vikanja i kažnjavanja, pokušajte smireno objasniti djetetu u čemu je pogriješilo. Naime, upravo način na koji vi reagirate ima bitan značaj na ponašanje vašeg djeteta, koje vas uvijek gleda, sluša i proučava, a i vrlo često oponaša.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.