Trogodišnjaku nakon pada s bicikla amputirali obje noge, liječnici pojasnili zašto

Foto: 123RF

BILO da se vaše dijete bavi sportom ili se samo zabavlja s prijateljima u susjedstvu, neizbježno je da s vremena na vrijeme padne i posiječe koljeno. Nažalost, posljedice ponekad nisu bezopasne.

Za trogodišnjeg dječaka Beaudena Baumkirchnera, pad s bicikla doveo je do razorne infekcije i gubitka nogu.

Kako smo već pisali, Beauden i njegova obitelj iz Arizone, bili su u posjetu San Diegu kada se dogodio incident. Dijete je palo s bicikla i ozlijedilo koljeno. Kasnije je saznao da se zarazilo rijetkom bakterijom stafilokokom. No, prema laboratorijskim testovima, bila je riječ o MSSA, uobičajenoj bakteriji koja se lako liječi i nalazi se na ljudskoj koži. Ipak, soj koji je Beauden pokupio proizveo je toksin koji je u konačnici doveo do sindroma toksičnog šoka.

Dječakovi roditelji primijetili su da je dan nakon pada dobio vrućicu, bio letargičan i stalno se držao za stopalo. Sutradan je imao problema s disanjem i vrućica mu nije jenjavala. Otekli su mu i koljeno i usna.

Odveli su ga u bolnicu na rendgen, a kasnije i na magnetnu rezonancu. Dječak, koji je također bolovao od sepse i otkazivanja bubrega, primljen je na intenzivnu njegu gdje je proveo dva mjeseca, kažu njegovi roditelji.

Trogodišnjak je podvrgnut nekoliko operacija nogu, a početkom prošlog mjeseca liječnici su mu amputirali noge ispod koljena, navodi ABC10. No, važno je istaknuti kako su ovakve infekcije izuzetno rijetke.

Dr. Amna Husain, pedijatrica i osnivačica tvrtke Pure Pediatrics u Marlboru u državi New Jersey govoreći za Parents ističe: "Sindrom toksičnog šoka može se razviti vrlo brzo. Rijedak je, ali liječnici znaju prepoznati znakove i simptome na koje treba biti oprezan."

Poput Beaudenovog slučaja, toksični šok može dovesti do niskog krvnog tlaka, povišenog broja otkucaja srca i vrućice. 

"Sve je ovo dio upalnog odgovora na bakterije", objašnjava dr. Husain.

Osim toga, preporučuje roditeljima da obrate pažnju na signale koji upozoravaju da se nešto događa u djetetovom tijelu:

Upala
Oteklina
Povećano crvenilo na mjestu pada
Uporna temperatura
Niska razina energije

Husain poziva roditelje da u svim tim slučajevima brzo potraže medicinsku pomoć, jer iako su ovakvi incidenti rijetki, rane akcije mogu spasiti djetetov život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.