Tatina reakcija na kćerin pad sa skejta je primjer genijalnog roditeljstva

RODITELJIMA nije uvijek baš lako kad trebaju pomoći svojoj djeci da uče o životu iz iskustva. Neke se lekcije uče prirodno, druge uz roditeljski nadzor, a može biti izazovno razlučiti ono što je ispravno i kako pristupati pojedinoj situaciji.

Uz djecu ne dobivamo priručnik s uputama, ali ponekad možemo naići na divne primjere dobrog roditeljstva koji pokazuju kako se to radi.

Jedan takav primjer dolazi od oca po imenu Robert. Učio je svoju petogodišnju kćer Aubrin voziti skate i postavio joj malu stazu na kojoj je mogla vježbati. U videu na Instagramu Robert je podijelio svoje razgovore s Aubrin nakon što je pala sa skatea.

Slatki video koji služi i kao majstorski tečaj učinkovitog roditeljstva

Robert komunicira savršenom mješavinom empatije, ohrabrenja i osnaživanja, što njegovoj kćeri daje upravo ono što joj je potrebno da se uhvati u koštac sa svojim strahovima i ustraje u onome što želi.

Čak je i njegovo početno pitanje nakon što je pala – "Jesi li se uplašila ili ozlijedila?" – pomoglo da postane svjesnija onoga što zapravo osjeća, ali i da on utvrdi kako joj najbolje pomoći.

Robert je objasnio svoj stav: "Isprobavanje nečeg novog može biti teško, ali ponovno ustajanje i ustrajanje u tome može biti zastrašujuće. Morao sam ponovno zadobiti njezino povjerenje, a ona je morala osnažiti svoje samopouzdanje nakon ovoga. Bilo je to teško, ali lijepo iskustvo."

"Ovo je jedna od najvećih psiholoških bitaka s kojima se suočavamo kao ljudi jer jednom kada se to negativno iskustvo udomi u našem mozgu, vrlo ga je teško izbaciti. Iz intenzivnog osobnog iskustva znam da loš pad može imati dugotrajne psihološke učinke i doista vjerujem da je, kada je to moguće, najbolje ustati i pokušati ponovno s ciljem da završite ono što radite s pozitivnim iskustvom; da vam se to negativno sjećanje ne mota po glavi do sljedećeg puta kad odlučite ponovno pokušati", dalje je objasnio.

"Često su me pitali 'Kako znaš što reći u ovim trenucima?' i istina je da apsolutno ne znam što da kažem. Kad vidim njezin pad, ostanem bez daha i srce mi se stegne, ali samo pokušavam ostati miran i odvraćam pozornost postavljajući pitanja i dajući komentare dok promatram situaciju. Emocije roditelja (ovisno o tome kako instinktivno reagirate) često će utjecati na djetetovu emocionalnu reakciju i moj je cilj ukloniti svoj utjecaj i dopustiti joj da samo bude, osjeća, proživljava svojim tempom, a to mi omogućuje da bolje razumijem kako se doista osjeća u ovim ključnim trenucima.

U konačnici samo odgovaram iz srca", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.