Tata upozorio na popularan kupaći kostim zbog kojeg se njegova kći skoro utopila

NAKON zastrašujućeg incidenta tijekom kojeg se njegova kći skoro utopila, jedan otac iz New Jerseyja nastoji upozoriti druge roditelje na rizike koje predstavljaju popularni kupaći kostimi s repom sirene. Riječ je trendu koji traje već nekoliko godina, a koji obožavaju odrasli, ali i djeca.

Adam Lisberg je ispričao da su 28. lipnja 2020. njegove dvije kćeri, petogodišnja Annabelle i sedmogodišnja Ruby, plivale u malom dječjem bazenu te su tom prilikom bile odjevene upravo u takve kupaće kostime.

"Djevojčice vole sirene", rekao je Lisberg za Today, dodajući da su njegove kćeri u prošlosti imale slične kupaće kostime i nosile su ih toliko puta da su se raspali.

"Znali smo da je s blokiranjem stopala teže udarati nogama ili hodati - i one su to znale - ali zaključili smo da je bazen dubok manje od metra. Čak i ako sjednu, mogu se podići", prisjetio se.

Svjestan rizika od utapanja čak i u plitkoj vodi, Lisberg je rekao da su on i njegova supruga redovito nadzirali djevojčice dok su se kupale. Međutim, tog dana je njihov petogodišnji sin Ben odlučio da želi napraviti guacamole, ali to je spomenuo roditeljima tek nakon što je počeo gnječiti avokado.

"Svaki roditelj zna da svako dijete treba promatrati i cijelo vrijeme moraš biti oprezan, ali pomislio sam da u bazenu imam dvije djevojčice koje paze jedna na drugu, točno ispod otvorenog kuhinjskog prozora, zahvaljujući čemu ih mogu čuti. Također, s druge strane imam i sina koji će zgnječiti avokado po cijeloj kuhinji. Smatrao sam da je sigurno poći gore i napraviti guacamole s njim dok gledam kroz prozor", objasnio je Lisberg.

Lisberg je rekao da je, dok je on bio u kuhinji, bila i jedna lažna uzbuna, na koju je odmah reagirao - čuo je djevojčice kako ispuštaju zvukove slične plaču pa je istrčao vani, ali je otkrio da je riječ samo o igri. Nekoliko minuta kasnije u kuhinju je ušla sedmogodišnja Ruby i rekla mu da se Annabelle ne miče.

"Kad sam joj prišao, oči su joj bile raširene, nije se micala i isprva sam stvarno mislio da je mrtva", prisjetio se tata.

Lisberg je rekao da je djevojčica ležala na boku s rukama unutar repa sirene. Nije disala, ali počela je reagirati nakon što je napravio osnovni postupak oživljavanja. Bolničari i policija su brzo stigli i odveli su Annabelle u bolnicu, gdje je ostala dva dana.

"Ruby je objasnila da je Annabelle bila pod vodom i kada ju je vidjela i pokušavala razgovarati s njom, više nije reagirala. Sama je izvukla sestru iz vode. Bilo je to nevjerojatno. Volio bih da je nešto povikala, ali njezin prvi instinkt bio je zaštititi sestru, i to je i učinila", ispričao je tata.

Kad je Annabelle uspjela opisati što se dogodilo, rekla je ocu da se "igrala krumpira" te je ruke skroz do ramena uvukla u kupaći kostim. Završila je pod vodom, pokušala je izvući ruke, ali nije ih mogla pomaknuti i kada je pokušala govoriti, iz njezinih usta su počeli izlaziti mjehurići. 

"Mislim da ju je to šokiralo - jednostavno je shvatila da ne može ništa učiniti", rekao je Lisberg.

Liječnica Suzette Oyeku, šefica Odjela za akademsku opću pedijatriju u Dječjoj bolnici u Montefioreu u New Yorku, složila se s Lisbergom da takvi kupaći kostimi mogu biti opasni.

"Ako im (igračka ili kupaći kostim) sputava noge ili ruke i ako ne mogu plutati, to za njih može predstavljati sigurnosnu opasnost", rekla je. "Svaka vrsta predmeta koji se koriste u bazenima, a koji mogu ograničiti djetetovu sposobnost da se probija kroz vodu, nije poželjna. Ti kupaći kostimi su definitivno slatki, ali ograničavaju sposobnost kretanja i mogu uzrokovati utapanje."

Lisberg je rekao da su se i on i njegova supruga osjećali "užasno krivima" što nisu "doslovno svake sekunde promatrali djevojčice dok su bile u bazenu".

"Mislili smo da radimo najbolje što smo mogli, ali dogodio se taj jedan strašni trenutak, kada stvari mogu poći po zlu", rekao je: "Srećom, naša je starija kći bila heroj."

Poučen njihovim iskustvom, Lisberg je pozvao roditelje da izbjegavaju kupovati kupaće kostime sa sirenim repom, bez obzira na to koliko ih djeca možda žele.

"Nadam se da su se roditelji koji su ovo vidjeli prestrašili. Želim da ljudi znaju da ti kupaći kostimi s repom sirene mogu ubiti", rekao je. "Preslatki su, slatki su, djeca ih žele. Naša djeca su godinama imala takve i sve je bilo u redu, ali nikad nisam očekivao da će ih navući preko ruku. Svatko tko ima kupaći kostim s repom sirene nikad se ne smije približiti vodi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.