Slatkiši prije spavanja i hiperaktivnost kod djece, tome više ne vjerujte

Foto: Instagram

AKO i vi cijeli život živite u uvjerenju da će šaka slatkiša prije spavanja uništiti miran san vašeg djeteta te da je upravo to najčešći razlog njihove pojačane "divljine", smijemo li vas konačno razuvjeriti?

To je, naime, čisti mit.

Ostaje doduše činjenica da su šećeri i ugljikohidrati (u kolačima) kratkoročan izvor energije, ali je dokazano da ta energija nikako ne utječe na hiperaktivnost djece.

Isto tako ostaje činjenica da slatkiši prije spavanja nisu dobri, ali iz nekog drugog kuta, primjerice zbog rizika od pretilosti, dijabetesa, zdravlja zuba i nemirnog sna, ali to će se sve dogoditi samo zato što organizam, dok su djeca još bila aktivna, nije uspio preraditi unesene kalorije. Pa se onda tijekom noći talože u organizmu i štete.

Ali neće utjecati na pojačanu hiperaktivnost. Čak i vam se čini da je vaše dijete uvijek hiperaktivnije poslije slatkiša to je vjerojatno posljedica kratkotrajne "injekcije" sreće koju su dobili iz njih.

Na isti način organizam djeluje i nakon čaše gaziranog pića, koja je krcata šećerima te nakon kratkotrajnog "ludila" dokazano slijedi osjećaj umora.

Dakle, vaše dijete od slatkiša prije spavanja neće biti hiperaktivna, već bi čak mogli, nakon otprilike pola sata, pokazati jače znakove umora.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.