Schwarzenegger je u odgoju djece koristio pristup koji psiholozi ne preporučuju

Foto: EPA

ARNOLD Schwarzenegger otac je petero djece, a za časopis People nedavno je pričao o usponima i padovima s kojima se susreo u odgoju i taktikama koje je koristio da im da važne životne lekcije.

Neke od njih djeluju pomalo ekstremno. Na primjer, spalio je cipele svojoj kćeri Katherine dok je bila dijete nakon što ih nije uspjela pravilno pospremiti, unatoč ponovljenim uputama svog oca, rekao je.

Drugi put je s balkona u bazen bacio jastuk, prekrivač i madrac svog tada devetogodišnjeg sina jer "dijete nije pravilno pospremilo krevet".

Schwarzenegger je uvijek inzistirao na tome da njegova djeca sama pospreme svoje krevete, operu svoje kupaonice, uključujući WC školjke, i sama operu vlastitu odjeću. On je sam odrastao s malo novca i strogim ocem te je htio osigurati da njegova djeca budu samostalna i odgovorna.

"Danas sam stvarno dobro povezan sa svojom djecom i često se smiju kada se sjete mojih metoda kažnjavanja. Hvale se da im nikad nisam dopustio da se izvuku", rekao je legendarni glumac i autor knjige Budi koristan: Sedam alata za život.

Prema psihologinji Francyne Zeltser, ovakva ekstremna strategija možda je bila savršen izbor za nekoga poput Schwarzeneggera, ali za većinu roditelja nije najbolji ili najsigurniji način odgoja. Evo zašto.

Autoritarni stil ima prednosti i mane

Postupci koje je Schwarzenegger opisao odgovaraju opisu autoritarnog roditeljstva. Roditelji koji slijede taj stil obično su kruti i strogi, a oštre kazne opravdavaju ljubavlju. Taj stil može biti učinkovit u odgoju vrlo poslušne djece, a u svom najekstremnijem slučaju može izazvati posljedice poput nižeg samopoštovanja, manje neovisnosti ili slabije sposobnosti razmišljanja svojom glavom, kažu psiholozi.

"Ne postoji savršeni stil roditeljstva. Najuspješniji pristup spaja različite stilove ovisno o situaciji. Ponekad svojoj djeci morate dati pravo glasa u postavljanju vlastitih granica. U drugim slučajevima autoritarni pristup može pomoći da se postojeća pravila ne prekrše", pojašnjava Zeltser.

Kratkoročna učinkovitost naspram dugoročne održivosti

Zeltser smatra da ekstremne kazne, poput onih koje je svojoj djeci davao Schwarzenegger, kratkoročno jesu učinkovite, ali dugoročno ne. I istraživanja su pokazala da je općenito bolje hvaliti dijete kada samo sprema krevet. 

"To potiče poželjna ponašanja. Pronađite pravu ravnotežu stilova roditeljstva kako biste sve mogli prakticirati umjereno, umjesto da zaglavite na krajnostima. Djeluje li vaša metoda? Ako je madrac koji leti kroz prozor natjerao vaše dijete da počne samo pospremati krevet, onda je uspjelo. Sjajno. Ako nije, onda bacanje još jednog madraca kroz prozor možda nije rješenje", poručila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.