Psihologinja otkrila koji stil roditeljstva slijede najuspješniji roditelji

Foto: Unsplash

BUDUĆI da djeca ne dolaze s priručnicima, roditelji se često muče u nastojanju da odgoje mentalno snažnu, razvijenu i uspješnu djecu. Neki su strogi, drugi popustljivi. Neki su na oprezu, drugi distancirani. 

Dječja psihologinja Francyne Zeltser tvrdi da istraživanja sugeriraju da se najboljim stilom roditeljstva pokazao autoritativni. Vjerojatnije je da će roditelji koji slijede taj stil odgojiti neovisnu, samostalnu i društveno kompetentnu djecu.

Iako djeca autoritativnih roditelja nisu imuna na probleme s mentalnim zdravljem, poteškoće u vezi, zlouporabu supstanci, lošu samoregulaciju ili nisko samopoštovanje, te se osobine češće viđaju kod djece roditelja koji strogo primjenjuju autoritarne, popustljive ili neuključene stilove roditeljstva.

Koje su karakteristike autoritativnog stila?

Autoritativni stil smatra se jednim od najuspješnijih jer podrazumijeva potpuno prihvaćanje djetetove osobnosti, uključenost u njegov odgoj, prilagođene tehnike kontrole i primjereno omogućavanje autonomije djetetu.

U pitanju su topli, brižni i osjetljivi roditelji koji puno truda ulažu u emocionalno ispunjavajući odnos s djetetom. Iako imaju čvrstu i razumnu kontrolu nad odgojem djeteta, inzistiraju na zrelom ponašanju te daju djetetu dovoljno autonomije. U ovom slučaju, roditelji imaju realna očekivanja od djece te su stabilni u upravljanju raspoloženjem, samopoštovanjem i samokontrolom.

Također su ustrajni u učenju novih strategija odgoja, uvijek spremni na suradnju, prihvaćaju dijete onakvim kakvo jest te pažnju preusmjeravaju na njegove vrline, istovremeno ga učeći prihvaćanju vlastitih slabosti.

Kako znati koji stil slijediti?

“Kad je roditeljstvo u pitanju, ne postoji ono što odgovara svima. Ponekad ćete morati uzimati neke karakteristike svakog roditeljskog stila i kombinirati ih”, kaže Zeltser.

Uspješni roditelji znaju kada promijeniti svoj stil, ovisno o situaciji. Autoritativni roditelj, na primjer, može htjeti postati popustljiviji kada je dijete bolesno, nastavljajući mu pružati toplinu i prepuštajući određenu kontrolu. A inače popustljiv roditelj može biti stroži ako je sigurnost djeteta u pitanju, na primjer, kada prelazite prometnu ulicu.

Na kraju dana, dobro procijenite i zapamtite da biste trebali koristiti stil roditeljstva koji je najbolji za vašu obitelj u tom trenutku.

>> Evo kako različiti stilovi roditeljstva utječu na razvoj djeteta

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.