Pedijatar upozorio na veći rizik od iznenadne dojenačke smrti zbog rastućih režija

Foto: Unsplash

RODITELJI koji brinu za troškove grijanja ove zime trebali bi izbjegavati odijevanje svojih beba u previše slojeva, upozorio je pedijatar Ian Sinha. Također je savjetovao roditeljima da ne spavaju s prerano rođenim bebama, koje su u većem riziku od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Profesor Sinha radi u klinici koja pruža podršku nedonoščadi. Rekao je da je osoblje klinike nedavno moralo upozoriti neke roditelje da pripaze na svoju djecu ove zime dok će se suočavati s visokim režijama.

"Morali smo im napomenuti da ne odijevaju djecu pretoplo i u previše slojeva jer znamo da to doprinosi riziku od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Također, mnogi će reći da je bolje da spavaju s bebom jer će ih to sve ugrijati. Opet, zajedničko spavanje jedan je od ključnih čimbenika rizika od takozvane smrti u kolijevci", napomenuo je, a prenosi Daily Mail.

Alder Hey Children's NHS Foundation Trust napominje da je važno da roditelji budu svjesni da savjeti o održavanju topline koje čuju mogu biti štetni za bebe. Iako je važno da je djetetu toplo, ključno je pripaziti da se ne pregrije i da slojevi nisu toliko teški da ono ne može disati zbog težine na prsima.

"Za bebu je najbolje da je temperatura u domu razumna. Ne bi trebalo tražiti druga rješenja, pogotovo ako to dovodi do rizičnijih praksi, kao što je zajedničko spavanje", napominje glasnogovornik ove organizacije.

Britanska zdravstvena služba savjetuje roditeljima da dijete prvih šest mjeseci spava u svom krevetiću u istoj prostoriji u kojoj spavaju i roditelji. Ako roditelji ipak odluče spavati s bebom, ona mora ležati licem prema gore na čvrstom, ravnom madracu, bez jastuka, popluna, druge djece ili kućnih ljubimaca u blizini. 

"Znamo da hladniji mjeseci mogu biti teški i razumijemo da će mnogi htjeti utopliti djecu, ali isto tako znamo da pregrijavanje povećava šanse od iznenadne dojenačke smrti, a i istraživanja pokazuju da je bolje da je bebama hladnije nego da im je prevruće", napomenula je Kate Holmes iz Lullaby Trusta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.