Ovo je šest opasnih tinejdžerskih trendova za koje svaki roditelj mora znati

Foto: Pexels

SVAKA generacija tinejdžera osmisli nešto novo kako bi pokazali koliko su cool, a u posljednje vrijeme to podrazumijeva različite izazove. Nažalost, to često podrazumijeva opasne aktivnosti. 

Iako se većina roditelja nada kako baš njihov tinejdžer nikada ne bi bio toliko naivan i neinformiran da isprobava takve "izazove", ipak bi trebali razgovarati s njima.

Zašto tinejdžere privlače takvi trendovi i izazovi?

Teško je spriječiti tinejdžere da se bave opasnim aktivnostima, kaže dr. Nina S. Mounts. 

"Unatoč naporima da tinejdžerima pružimo informacije o rizičnom ponašanju, mnogi se adolescenti nastavljaju rizično ponašati", napisala je dr. Mounts u časopisu Psychology Today.

Također, sve to društveni mediji čine gorim nego ikad prije. 

"Jedna stvar koja me se tiče je anonimnost društvenih mreža. Čak i kao odrasli nikad ne znate tko je na drugom kraju", rekla je Robyn Reynolds, mama kćeri tinejdžerica, za Mom.com te dodala: "Djeca su vrlo lakovjerna i vjeruju u ono što im se kaže."

Mnogi tinejdžeri vjeruju da su to bezopasni trendovi bez značajnih posljedica. No, obavezno pratite mrežne aktivnosti svojih tinejdžera i upoznajte njihove prijatelje. Proaktivnost je vaš najbolji saveznik u sprječavanju nesreća.

Evo opasnih tinejdžerskih trendova i izazova koji su trenutno aktualni - od jednostavnih do izravno opasnih - o kojima morate znati.

1. Ušmrkavanje kondoma

Ovo je jednostavno odvratan trend koji je, nažalost, popularan među mladima. Zadatak je uzeti kondom i ušmrkati ga kroz nosnicu te potom izvući kroz usta. Rizici? Možete dobiti infekciju sinusa ili oštetiti sinusna tkiva. U najgorem slučaju, možete se ugušiti zaglavljenim kondomom.

2. Dugine zabave

Neka vas ne zavara ovaj gotovo lijepi naslov teme. Bez obzira na to imate li sina ili kćer, trebali biste biti zabrinuti ako čujete nešto o duginim zabavama. Navodno je zadatak da djevojke tijekom zabave stave upečatljiv ruž na usne te potom oralno zadovolje jednog ili više tinejdžera, ostavljajući im "dugine boje" kao dokaz.

3. Cimet izazov

To se može činiti bezazlenim izazovom - gutanje žlice cimeta. Međutim, ovaj izazov povezan je s ozbiljnim rizicima. Budući da cimet suši i oblaže usta i grlo, osoba može početi kašljati, pa čak i povraćati. Fini cimet u prahu također može aspirirati, povećavajući mogućnost infekcije ili upale pluća.

4. Izazov ljute papričice

Tinejdžeri testiraju svoja ograničenja pomoću konzumiranja najljuće paprike koju mogu pronaći. Od takvih paprika moguće je razviti čireve i rupe u probavnom traktu.

5. Izazov soli i leda

Tinejdžeri odrađuju i ovaj izazov koji često dovodi do trajnog oštećenja kože. Izazivaju jedni druge da pritisnu mješavinu soli i leda na svoju kožu, a zatim mjere vrijeme kako bi provjerili koliko dugo mogu izdržati peckanje. Problem je u tome što ovaj izazov može izazvati stanja koja trebaju liječničku pomoć. Ovo je otprilike jednako loše kao ideja da ležite goli u snijegu preko noći, piše Mom.com

6. Punjač i kovanica

U ovom izazovu tinejdžeri uzimaju telefonski punjač i priključuju ga u zid, ali ne do kraja. Zatim ubacuju kovanicu u prostor između zida i punjača, uzrokujući kratki spoj s iskrama. Postoje dva problema: 1) mogu umrijeti od strujnog udara i 2) mogu izazvati požar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.