Ove viralne fotografije pokazuju kako sada izgleda nastava u školama

HOĆE li djeca na jesen ići u škole, ovisit će o epidemiološkoj situaciji u rujnu. To je prije dva dana izjavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na novinarski upit hoće li se djeca vratiti u škole ili će se nastava održavati online.

“Realno je da je prerano za odgovoriti. Imamo to u vidu. Ljeto će brzo proći, jesen dolazi brzo. Početkom rujna će tu tešku odluku trebati donijeti, a ona prije svega ovisi o tome kakva će epidemiološka situacija biti”, rekao je pa dodao da se u zemljama koje su otvorile škole nije dogodilo ništa loše.

“Iz iskustva drugih zemalja koje su ranije od nas otvorile škole, i to za sve uzraste, možemo konstatirati da se nije dogodilo ništa loše. Mi ćemo tu odluku donijeti početkom rujna u skladu s epidemiološkom situacijom, u dogovoru s Ministarstvom i ovisno o tehničkim uvjetima”, tvrdi Capak.

Druge zemlje pripremile su djecu na život u svijetu u kojem je dodir opasan, a prijatelje se ne smije zagrliti. Evo kako izgleda nastava u nekim drugim zemljama svijeta.

Francuska

Fotografije djece stare 3 i 4 godine u školi u Torucoingu na sjeveru Francuske šokirale su ljude diljem te zemlje u svibnju kad su francuske vlasti popustile mjere nakon dvomjesečne karantene.

Dječaci i djevojčice morali su naučiti održavati distancu boraveći u kvadratima označenima kredom.

“Oni se sada igraju, plešu, skaču i smiju zajedno, ali svatko je u svom kvadratu. Ne gledaju na to kao na kaznu”, kazao je novinar Lionel Top koji je autor viralnih fotografija koje su mnogi opisali kao srceparajuće.

Vancouver

Škole u Kanadi su otvorene, a rade od 7 do 19 sati kako bi se omogućilo održavanje društvene distance. Djeca često peru ruke i igraju se sa sigurne udaljenosti te poštuju pravila učitelja. 

“Zagrljaji, davanje petica i ljudski dodir općenito su sada nestvarni. Svi to želimo, ali moramo upozoravati jedni druge da to ne smijemo činiti”, kaže ravnateljica škole West Vancouver.

Quebec

Škole u Quebecu su dva mjeseca bile prazne pa su ponovno otvorene. Od učenika se očekuje da slijede oznake na podu i pločniku kako bi osigurali distancu.

Rebecca Hamel, učenica 5. razreda, rekla je za CBC da se mnogi njeni vršnjaci nisu vratili u klupe te da je u razredu osmero đaka. 

Finska

Djeca u Finskoj su sjela u klupe 1. svibnja nakon osmotjedne karantene. 

“Lijepo je vratiti se u školu i vidjeti prijatelje”, rekla je učenica Lilli Lindgren za Yle. Njena mama Raisa također je sretna što je nastava na daljinu otišla u povijest.

“U početku je bilo teško, ali djeca i nastavnici brzo su naučili koristiti komunikacijske alate. Ipak, djeci je bolje u školi s vršnjacima”, kaže Lindgren.

Kina

Najmlađi učenici u kineskim školama na glavama nose kape koje im pomažu održavati distancu. 

Danska

Danska je bila prva europska zemlja koja je ponovno otvorila osnovne škole. Puno vremena ulažu u pranje ruku, a zaposlenici škole paze na djecu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.