Ovaj znak pokazuje da je dijete emocionalno zanemarivano, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

EMOCIONALNO zanemarivanje u djetinjstvu događa se kada roditelji, svjesno ili nesvjesno, zanemaruju djetetove emocije i emocionalne potrebe. Kako donosi Psychology Today, to se prvenstveno odnosi na roditelje koji ne primjećuju što njihovo dijete osjeća, nikada ga ne pitaju o njegovim osjećajima, ne povezuju se s njim na emocionalnoj razini niti dovoljno potvrđuju njegove osjećaje.

Studije su pokazale kako emocionalno zanemarivanje u obitelji dovodi do brojnih štetnih posljedica za dijete kao što su slabiji uspjeh u školi, problemi u odnosima s drugim ljudima, sklonost depresiji i anksioznosti te gubitak interesa za aktivnosti i hobije u kojima je dijete nekada uživalo.

Ono što je najveći problem jest činjenica da, za razliku od fizičkog zlostavljanja ili zanemarivanja, emocionalno zanemarivanje nije jednostavno uočiti. No psiholozi tvrde kako jedan znak postoji kod gotovo svakog djeteta koje je na bilo koji način emocionalno zanemarivano, a odnosi se na pokazivanje emocija.

Naime, dijete koje je kod kuće emocionalno zanemarivano imat će problema s iskazivanjem svojih emocija jer su ga roditelji, najčešće nesvjesno, načinom odgoja uvjerili da njegovi osjećaji nisu važni ni validni. Takva djeca, objašnjavaju psiholozi, često su povučena, hladna i nezainteresirana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.