Ovaj rastući trend među roditeljima može biti iznimno opasan za novorođenčad

NORMALNO je da roditelji žele dječju sobu učiniti ugodnim prostorom, ali jedan rastući trend iznimno je opasan za novorođenčad, upozorili su stručnjaci.

Iako dječji krevetići okruženi zavjesama možda izgledaju lijepo na Instagramu, predstavljaju rizik od davljenja.

“Imala sam slučaj djeteta kojem su roditelji oko krevetića stavili mrežu protiv komaraca. Beba ju je povukla i umalo se udavila. Srećom, majka je ušla u sobu i zatekla je prije nego što je bilo prekasno”, izjavila je pedijatrica Ruth Barker za Mail Online.

Ističe da čak 40 tisuća djece mlađe od pet godine godišnje dolazi na hitnu pomoć zbog nesreća koje se mogu prevenirati. Najčešći uzroci su padovi, opekline, gušenje i davljenje. 

Australska udruga za zaštitu potrošača Choice Australia upozorava na još jedan opasan trend, a to su bajkovite lampe. Tvrde da one koje imaju žice, ali i pojedine vrste žarulja, mogu također biti iznimno opasne za dojenčad koja se može udaviti. 

Svaki roditelj bi trebao poduzeti nekoliko koraka i osigurati dijete.

1. Sve veće predmete dobro učvrstite na zid kako ne bi pali na dijete.

2. Prozore dobro zatvorite, posebno ako su u blizini krevetića, kako djeca ne bi pokušala izaći.

3. U krevetiće ne stavljajte jastuke, plišane igračke, "gnijezda" i slične predmete. Krevetić djeteta mora biti prozračan i bez ikakvih predmeta koji bi mogli narušiti sigurnost.

4. Ne zaboravite zaštiti oštre rubove i električne utičnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.