Mrgud, Granit, Tarzan, Vidra... Da, neki roditelji stvarno daju ova imena djeci

Foto: EPA

U potrazi za idealnim imenom za dijete, roditelji pronalaze inspiraciju na različite načine. Neki biraju jednostavna i kratka imena, drugi se okreću tradiciji, a treći žele unikatna i posebna imena.

Kako prenose srbijanski mediji, prema jednom izvještaju Zavoda za statistiku i informatiku grada Beograda, u glavnom gradu Republike Srbije mogu se pronaći neka zaista neobična imena.

Portal Yumama piše da su se roditelji neke novorođene djece u Beogradu odlučili za imena Zeka, Plamen, Mrgud, Jorgovan, Granit, Dren, Omiljen, Ris, Jasen, Biserko, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Gljeb, Svila, Vidra, Pepeljuga, Duga, Mirođija, Pobeda, Pravda, Željica, Zdravica, Lasta, Bistrica, Hajdi, Sjajna, Princeza i Blagodarna.

S obzirom na to da su djeca koja nose takva imena ponekad mete zadirkivanja vršnjaka, ne čudi što netko tko se zove Mrgud, Lasta ili Vidra, čim postane punoljetan, podnese zahtjev za promjenu osobnog imena.

Kako promijeniti ime?

Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime. Zahtjev za promjenu osobnog imena podnosi se područnom uredu na području mjesta prebivališta podnositelja zahtjeva.

Podnositelj zahtjeva za promjenu osobnog imena dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. U postupku promjene osobnog imena, za podnositelje zahtjeva zatražit će se uvjerenje o podacima iz kaznene evidencije.

Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, odnosno ako se predloženo osobno ime ne sastoji samo od riječi. Promjena osobnog imena neće se odobriti osobi protiv koje se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.