Mama izjavila da bi samo roditelji trebali djeci mijenjati pelene, mnogi se ne slažu

Foto: Shutterstock

OBJAVA jedne mame koja se zalaže za zaštitu privatnosti svoje bebe izazvala je žestoku raspravu nakon što je otkrila da nitko osim nje ili njezinog muža ne smije mijenjati pelene njezinom sinu.

Novorođenčad dnevno promijeni 10 do 12 pelena. Dok većini to ne zvuči primamljivo, za roditelje je neizbježan zadatak. Uz to, neki stručnjaci vjeruju da je to ključna razvojna rutina u ranom djetinjstvu.

Docentica i specijalistica za mentalno zdravlje djece iz Centra za dječji i ljudski razvoj Sveučilišta Georgetown Amy Hunter objasnila je zašto je promjena pelena više od zdravlja i higijene.

"Mijenjanje pelena dio je načina na koji bebe i mala djeca uče o odnosima, o sebi i svom tijelu. Te lekcije vrijede za cijeli život. Ako odvojite vrijeme da rutinu presvlačenja pelena učinite nježnim i brižnim iskustvom, tada će bebe početi učiti da je svijet takav", rekla je.

Ta perspektiva mogla bi donekle objasniti stav jedne novopečene mame koja je na roditeljskom forumu Mumsnet pojasnila svoje gledište za koje je naišla malo podrške.

"Jako volim pristanak i zaštitu privatnosti svoje bebe i preferiram da samo ja i partner mijenjamo pelene mom sinu. Jasno je da to nećemo moći ako je dijete u jaslicama ili ako ga netko drugi čuva, ali to još nije bio slučaj", napisala je.

Nedavno se razljutila kada je njezinog sina presvukla svekrva.

"Odlučila je promijeniti mu pelenu iako je počeo plakati. Umjesto da to jednostavno prepusti meni, ona je nastavila. Moj sin je plakao čitavo vrijeme i to me jako iznerviralo. Zbog toga mislim da ću podvući crtu u svom odnosu sa svekrvom", poručila je pa naišla na suprotne stavove.

Ljudi je uvjeravaju da ne treba odbijati pomoć

Jedna korisnica Mumsneta u svom odgovoru autorici objave napisala je: "Ako ne vjerujete da bake i djedovi mogu djetetu promijeniti pelenu, onda ne bi trebali ni vidjeti bebu. Bebe ne trebaju dati pristanak za mijenjanje pelena, koliko god se vama to ne sviđa čuti."

"Mislim da imate problem koji morate riješiti sami sa sobom. Nama kao roditeljima treba odmor i, ako se netko ponudi promijeniti djetetu pelenu, nudi pomoć. Ako ne vjerujete užoj obitelji, dijete će postati opsjednuto privatnošću", smatra druga.

"Stvarno se trebaš opustiti ili ćeš se otuđiti od obitelji i prijatelja, a pomoć roditeljima doista treba", razuvjerava je treća.

"Neke mame su osjetljivije po tom pitanju i to je u redu. Ali ono što ste trebali učiniti je pristojno odbiti svekrvu i reći joj da ćete radije vi djetetu promijeniti pelenu. Nema potrebe da je zbog promjene pelene isključujete iz života", tvrdi četvrta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.