Koje ste dijete u obitelji? To puno otkriva o roditeljskim metodama koje prakticirate

Foto: Pexels

KAKO se čini, vaš redoslijed rođenja može utjecati na vašu osobnost intenzivnije nego što ste mislili. Također utječe i na način na koji ćete odgajati vlastitu djecu. Kevin Leman, autor knjige The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are, siguran je da vaše mjesto u obiteljskoj liniji može predvidjeti kakvi ćete biti kao roditelji.

1. Najstarije dijete

Prvorođena djeca su obično vođe koji imaju tendenciju slijediti pravila i postižu visoke ciljeve. Zahvaljujući tim karakteristikama, oni mogu postati vrlo uspješni u karijeri, ali i osobnom životu.

Najvjerojatnije je da će postati perfekcionisti te uvijek teže ugoditi drugima. Oni su iznimno odgovorni jer su se često u djetinjstvu morali ponašati kao odrasle osobe i obavljati kućanske poslove. Ne nedostaje im samopouzdanja pa dominiraju gdje god se pojave.

Budući da se boje pogriješiti, najstarija djeca obično su nefleksibilna - ne vole mijenjati stvari i postaju neodlučni kada trebaju izaći iz svoje zone komfora.

Najstarija djeca kao roditelji:

Ako ste prvorođeno dijete, vjerojatno ćete imati velika očekivanja od vlastite djece. Tendencija da sve imate pod kontrolom odražavat će se i na vaš roditeljski stil.

2. Srednje dijete

Ovi ljudi obično igraju ulogu mirotvorca u obitelji jer kad dođe mlađi brat, moraju naučiti pregovarati i raditi kompromise kako bi sa svima ostali u dobrim odnosima. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da vješto pregovaraju, srednja djeca imaju široke društvene krugove i lako sklapaju prijateljstva.

Vrlo su fleksibilni, a karakterizira ih i želja da svima ugode jer oduvijek imaju osjećaj da im nedostaje roditeljske pažnje pa ne žele da se i drugi osjećaju zapostavljenima. Zbog toga imaju tendenciju imati jače veze s prijateljima nego s članovima obitelji.

Srednja djeca kao roditelji:

Ako ste srednje dijete, vjerojatno ćete unutar vlastite obitelji nastojati nadoknaditi nedostatak pažnje vaših roditelja. Nećete donositi nikakve brzoplete presude o ponašanju i postupcima svoje djece. Umjesto toga, vjerojatnije je da ćete ih poslušati i uzeti u obzir obje strane bilo koje rasprave ili problema.

3. Najmlađe dijete

"Bebe" u obitelji imaju veću slobodu od braće i sestara i, kao rezultat toga, često su samostalnije i samouvjerenije. Obično su slobodnog duha i izrazito zabavni. Avanturistički su raspoloženi i otvoreni su za nekonvencionalna iskustva i rizike.

Prirodni su šarmeri i zbog toga često mogu biti u centru pažnje.

Često im je djetinjstvo obilježio nedostatak odgovornosti pa drugim ljudima mogu izgledati previše bezbrižno. Osim toga, vješti su manipulatori.

Najmlađa djeca kao roditelji:

Ako ste najmlađe dijete u obitelji, vjerojatno ćete poticati i vlastitu djecu da traže avanturu.

Umjesto čitanja knjiga i traženja savjeta od drugih ljudi, radije se vodite vlastitom intuicijom u odgoju djece.

Vjerojatno ćete imati problema s uspostavljanjem pravila u svojoj obitelji jer ih je i tijekom vašeg djetinjstva bilo vrlo malo. Ali trebali biste se sjetiti da su pravila potrebna za odgoj djece. Zato ste često previše popustljivi, ali ne zaboravite da to nije uvijek najbolji pristup.

4. Jedino ste dijete u obitelji

Jedinci su obično slični prvorođenima - oni su samouvjereni, uspješni, uvijek dobro raspoloženi, podložni perfekcionizmu i rođeni vođe. Međutim, oni mogu postati i previše egoistični i sebični jer se nikada nisu morali natjecati s drugim djetetom za pažnju, a nisu ni naučili dijeliti stvari te raditi kompromise.

Oni su također vrlo ambiciozni, poduzetni i energični.

Jedinci kao roditelji:

Ako ste jedino dijete, vjerojatno ćete imati problema pri stvaranju vlastite obitelji. Kako nikad niste bili "roditelj" mlađem bratu ili sestri i niste naučili dijeliti sve stvari koje posjedujete, možda ćete se osjećati poput ribe izvan vode.

Ali ako je vaš partner najmlađe dijete u svojoj obitelji, najvjerojatnije ćete biti skladan par. Vaš smisao za strukturu u kombinaciju s njegovim bezbrižnim duhom stvorit će dobru ravnotežu.

No, ne zaboravite da vam za to treba samo vrijeme. Tijekom odrastanja bili ste navikli da imate svoje vrijeme i prostor, a sada bi se vaš život mogao promijeniti iz temelja, piše Bright Side.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.