Kako bi Harryjeva prošlost mogla utjecati na to kakav je on danas partner i roditelj?

Foto: EPA

PRVA tri nastavka dokumentarne serije o vojvodi i vojvotkinji od Sussexa izašla su na Netflixu, a u njima princ Harry govori o odrastanju sa svojom majkom Dianom, koja je poginula u prometnoj nesreći kad je on imao 12 godina.

Iako tvrdi da je blokirao mnoga sjećanja na nju, sjeća se intenzivnog medijskog maltretiranja koje je doživjela.

"Vidio sam, iskusio i naučio koju bol i patnju prolazi žena koja se udaje u ovu instituciju", kaže on u prvom od šest nastavaka.

Terapeutkinja Lindsay George kaže za The Independent da je gledanje majke koja proživljava bol itekako utjecalo i na Harryja i na njegovog brata Williama.

"Mama im je bila primarni skrbnik pa je utjecaj na dječake u to vrijeme bio ogroman. Oni dolaze iz vrlo zaštićene sredine pa je bilo traumatično iskustvo vidjeti da se njihova majka tako tretira", objasnila je.

George smatra da je ono što je Harry iskusio kao dječak sigurno oblikovalo njegovu ulogu partnera. Smatra da bi kontrola za njega mogla biti najveći problem.

Nije htio da se njegova supruga tretira kao njegova majka

"On bi prirodno mogao gravitirati prema ženama koje treba zaštiti. I sigurno se pokušao odvojiti od stereotipnog muškaraca kraljevske obitelji - emocionalno nedostupnog, onog koji se ne bavi osjećajima. Iz onoga što je rekao, čini mi se da je njegovo mentalno zdravlje bilo narušeno jer godinama nije znao kako se identificirati. A trauma je i dalje živa, vidi se po tome koliko je zaštitnički nastrojen prema Meghan", navodi.

Ta želja za zaštitom jasno se vidi kroz potez iz siječnja 2020., kada je Harry objavio da se on i Meghan povlače s kraljevskih dužnosti, ističe terapeutkinja.

"To je bio trenutak kada je preuzeo kontrolu nad situacijom i poručio da neće dopustiti da se njegova žena tretira kao njegova majka. On pazi da se njoj ne dogodi isto i za suprugu i djecu kroji potpuno drugačiji put."

U jednom od ključnih dijelova serije Harry kaže: "Ovo je velika ljubavna priča. Meghan je žrtvovala život kakav je poznavala, slobodu u kojoj je uživala, kako bi bila sa mnom u mojem svijetu. A vrlo brzo poslije toga i ja sam žrtvovao život kakav sam poznavao da uđem u njezin svijet."

Meghan i Harry žele biti emocionalno dostupni roditelji

Prema George, Harryjeva prošlost nije ga oblikovala samo kao partnera nego i kao roditelja. Naime, Harry i Meghan u dokumentarcu progovaraju o tome kako oboje imaju roditelje koji su se razveli.

"Nama je najvažnije da se pobrinemo da ne ponovimo iste pogreške koje su učinili naši roditelji", kaže Harry, otac trogodišnjeg Archieja i jednogodišnje Lilibet.

"Mislim da je emocionalno dostupniji svojoj djeci. Mislim da je praktičniji. Baš zato što je to nešto što je želio za sebe, a nije to dobivao od vlastitog oca. Često odlučujemo da nećemo biti poput naših roditelja, nego da ćemo biti bolji", nastavlja terapeutkinja te sugerira da su djeca glavni razlog objave dokumentarca.

"Oni su uzori vlastitoj djeci. Žele da ih djeca doživljavaju kao dobre roditelje. Njihovi roditelji bili su odvojeni i vrlo nepovezani, što je sušta suprotnost onome kako se oni odnose prema svojoj djeci", zaključila je George.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.