Horor u bolnici: Babice joj tijekom poroda gurale bebu nazad u vaginu

Foto: 123rf/Facebook

ZVUČI kao scena iz horor filmova, ali nažalost - dokazi su vidljivi i danas.

Nakon velike tužbe i konačne odluke o odšteti od enormnih 16 milijuna dolara priča o ovoj ženi i traumi koja joj se dogodila na porodu izašla je u javnost. Bilo je to 2014. godine kada je Caroline Malatesta došla u bolnicu Brookwood Baptist Medical Center u Birmingham (Alabama) roditi svoje četvrto dijete.

Tu je bolnicu odabrala zbog odličnih iskustava žena koje su, kao i ona, željele roditi prirodnim putem sa svim onim prirodnim iskustvom koje žena, posebna nakon što je već nekoliko puta rodila, želi osjetiti. No njeno je iskustvo na kraju bilo sve samo ne prirodno i divno.

>>>Sedam stvari važnih za lakši porod<<<

Čim je stigla u bolnicu sestre su je obavijestile da njen liječnik trenutno nije u bolnici i da će unatoč dogovorenom planu poroda sada roditi drugačije - klasično - ležeći na leđima. "To je ono što nisam htjela. Htjela sam da me puste da rodim kako želim, a u svom tom natezanju oko dogovora i pregovora ponašale su se prema meni kao da sam maloumno dijete", ispričala je na sudu cijelu svoju priču od tog kobnog dana.

>>>Bolna istina o porodu<<<

Nakon što joj je pukao vodenjak Caroline je osluškivala svoje tijelo te je osjetila da bi joj bilo najzgodnije da se namjesti na "sve četiri". Dok je bila u toj pozi predosjećajući da će se porod dogoditi vrlo brzo, i zaista je željela roditi baš tako, ušle su babice i bez pitanja je uhvatile za zapešća (klečala je na koljenima s dlanovima čvrsto postavljenima na krevet) i okrenule je na leđa. Unatoč njenoj borbi da se izvuče iz tog klasičnog položaja babice su je držale čvrsto, a kada je bebica krenula van jedna je babica zaustavila bebinu glavicu i gurala je nazad u vaginu. Nije dala bebici da izađe punih šest minuta, a kada je u boks dotrčao liječnik babica je konačno pustila bebici da izađe van. Nažalost - prekasno. Srećom, bebici nije ništa no majka je prilično stradala.

>>>Ovo je aktualna slika stanja u hrvatskim rodilištima i pravima žena koje rađaju<<<

U tih šest minuta Caroline je imala snažne trudove, a kako bebici nisu dali van, pritisak na njenu vaginu i zdjelicu bio je toliko jak da je na kraju, "zaradila" dijagnozu pudendalne neuralgije - s trajno oslabljenim živcima u vaginalnom području.

Šest mjeseci nakon poroda Caroline se intenzivno liječila ističući da da je oštra bol koju osjeća u tom području puno jača i gora od samih trudova.

>>>Rađajte kao lavice!<<<

Sa svojim se iskustvom obratila se odvjetnicima i nakon dugotrajnog procesa sud joj je dodijelio odštetu od 16 milijuna dolara, a bolnici optužbu za nemar.

>>>Potražnja za doulama na porodu sve je veća<<<

"Ni danas ne znam zašto se to uopće moralo dogoditi", očajna je Caroline. "Samo sam željela imati prirodan porod, a ne da me kao i na prethodna tri postave na leđa u pozu u kojoj mi nikada nije bilo jednostavno rađati. Grozno je što oni koji rade u bolnicama misle da su žene blesave zbog svojih prohtjeva da osjete divno porođajno iskustvo, i nisu svjesni da žene ponekad znaju bolje od njih koji donose svoje odluke."

Nadamo se da će odšteta ublažiti fizičku i psihičku bol koju je pretrpjela zbog neshvatljivog nemara. Danas su ipak sretniji. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.