Fizičko kažnjavanje djece neučinkovito je i štetno, upozoravaju stručnjaci

Foto: 123RF

STUDIJE pokazuju da je fizičko kažnjavanje neučinkovito i štetno. U časopisu Journal of Pediatrics objavljena je nova studija koja je otkrila da djeca koja su fizički kažnjavana imaju slične probleme u ponašanju kao zanemarena i zlostavljana djeca. Zbog toga stručnjaci pozivaju na promjene.

"Ako šamar nije fizičko zlostavljanje, kako ga definiramo? Pitanje koje moramo razmotriti kad govorimo o batinama je, kako bismo trebali definirati udaranje koje je u redu", objašnjava dr. Julie Ma, vodeća istraživačica i docentica za socijalni rad na Sveučilištu Michigan-Flint.

Julie i njezin tim pokrenuli su istraživanje kako bi razumjeli učinke batina u usporedbi s nepovoljnim dječjim iskustvima ili oblicima ACE-a (engl. Adverse Childhood Experience). Prema definiciji Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ACE je oblik zlostavljanja djece i uključuje fizičko zlostavljanje, zanemarivanje i izloženost obiteljskom nasilju te zlouporabu opojnih droga. Poznato je da povećava vjerojatnost da će dijete postati nasilnik, zlouporabiti droge ili će patiti od mentalnih problema.

Kako bi iskušali učinak ACE-a u usporedbi s fizičkim kažnjavanjem, istraživači su usporedili longitudinalne podatke preko 2000 obitelji prikupljenih u jednoj ranije objavljenoj studiji. Zatim su usporedili prijavljena problematična ponašanja djece čiji su roditelji prijavljeni za oblik ACE zlostavljanja i one koji su prijavili samo fizičko kažnjavanje djeteta.

"Čak i nakon što smo kontrolirali što se događa u smislu ACE-a, batine su bile prediktor agresivnog ponašanja djece", kaže Ma.

Stručnjaci zaključuju da zbog toga treba doći do pomaka u zakonskoj definiciji zlostavljanja. Trenutno većina zakona zlostavljanjem definira tek udarac koji ostavlja trag na djetetovom tijelu.

"Ako fizička disciplina ne ostavlja tragove ili modrice, onda se ne smatra zlostavljanjem. No treba znati da fizičko kažnjavanje ne ostavlja uvijek trag na tijelu, ali ima itekako ozbiljne učinke na dječji um", ističe Ma.

Ipak, čini se da se roditeljski osjećaji o fizičkom kažnjavanju mijenjaju. Studija Sveučilišta Minnesota otkrila je da su generacija X i milenijalci, trenutne generacije roditelja s malom djecom, manje skloni takvoj metodi.

"Nadam se da će se svako udaranje smatrati zlostavljanjem", zaključuje Julie Ma. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.