Doktori otkrili kako povećati šanse za začeće ako imate sindrom policističnih jajnika

Foto: Unsplash

AKO vam je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika, sigurno brinete o tome hoćete li jednoga dana imati problema sa začećem. Srećom, to ne mora biti tako. Iako sindrom policističnih jajnika ili PCOS jest jedan od najčešćih uzroka neplodnosti, zapravo je posljedica ovulacijske disfunkcije koja se lako može popraviti pravovremenim prepoznavanjem i odgovarajućom terapijom.

Stručnjaci tvrde da mnoge žene s PCOS-om mogu same zatrudnjeti, a one koje ne mogu obično će dobro reagirati na tretmane niske razine plodnosti poput indukcije ovulacije i intrauterine inseminacije (IUI). Postoje i napredniji tretmani poput izvantjelesne oplodnje (IVF) ako je potrebno, koji obično imaju vrlo dobre stope uspjeha kod žena s policističnim jajnicima.

Najčešći simptomi sindroma policističnih jajnika

''Prvo, važno je razumjeti da ovo stanje uzrokuje hormonski disbalans koji često dovodi do simptoma poput neželjenog rasta dlaka, akni, debljanja, gubitka kose i inzulinske rezistencije. Neredovite menstruacije, visoki androgeni i ciste na jajnicima tri su tipična znaka koja liječnici traže kada posumnjaju da pacijentica ima PCOS, a potrebno je imati od dva od tri simptoma da biste dobili službenu dijagnozu'', objašnjava liječnik Mark P. Leondires.

''Ako se ne liječi pravilno, PCOS može uzrokovati dugoročne probleme kao što su dijabetes, bolesti srca, visoki krvni tlak i visoki kolesterol. Osim toga, žene s PCOS-om imaju veći rizik od tjeskobe i depresije'', dodaje.

Savjeti za lakše začeće

Kao prvi korak u što lakšem začeću stručnjaci preporučuju pravovremeno informiranje i traženje kvalitetnih liječničkih usluga. ''Potražite iskusne liječnike koji će vam znati objasniti što sindrom policističnih jajnika zapravo jest i koje potencijalne rizike sa sobom nosi'', savjetuje Leondires.

''Iako je PCOS uobičajeno stanje koje pogađa do šest do 12 posto žena reproduktivne dobi, postoji mnogo pogrešnih informacija o sindromu, a ženama se često pogrešno dijagnosticira. Nemojte se bojati zauzeti za sebe ili promijeniti liječnika ako niste potpuno zadovoljni'', objašnjava.

Ostali savjeti koji bi vam mogli pomoći da dođe do začeća jesu reguliranje tjelesne težine, uzimanje odgovarajuće terapije, planiranje trudnoće, izbjegavanje stresa, reguliranje rada štitnjače, zdrava prehrana bogata inozitolom te uzimanje dodataka prehrani bogatih vitaminom D.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.