Curica se požalila na nevolje s prijateljicama, mama smislila genijalno rješenje

Foto: Shutterstock

DJEČJA prijateljstva mogu biti neugodna, a maltretiranje među vršnjacima nije baš rijetkost. Kada udružite nekoliko desetaka djece koja rastu, mijenjaju se, pokušavaju razumjeti svoje emocije i izboriti se s njima, može se pojaviti svakakva dinamika odnosa.

Svako je dijete jedinstveno, neka su osjetljivija ili svjesnija onoga što se događa oko njih, a nekima je potrebna pomoć da shvate kako se nositi s teškim društvenim situacijama. Kao roditelji, ne želimo upadati i rješavati njihove probleme, ali ih također ne želimo ostaviti bez kontrole. Želimo im pružiti alate i pomoći im da izgrade vještine koje će im trebati za upravljanje vlastitim brodom.

Prakticiranje ljubaznosti

Jedan od alata koji može pomoći djetetu koje se bori da se poveže sa svojim vršnjacima je ljubaznost. Međutim, opća opomena da bude ljubazno prema drugima često je previše nejasna da bi pomogla djetetu usred jedne od kriza koje prolazi kroz svoj razvoj.

Zato je ideja jednog roditelja postala viralna – nudi specifičan način prakticiranja ljubaznosti na pristupačan i kreativan način.

Na Facebook računu pod imenom Marmaduke Arkansas pojavio se video s tekstom u opisu:

"Mama, mrzim ih."

Oni su joj prijatelji u školi. Ovo mi je moja 7-godišnjakinja povjerila dok sam je neku večer stavljala u krevet. Mogla sam ublažiti njezinu mržnju, kao što sam učinila kad mi kaže da mrzi brokulu. Mogla sam se uhvatiti njezine ljutnje: Tko su ta djeca koja uznemiruju moju kćer!? Umjesto toga, pitala sam je što se događa da ju je srce toliko boljelo. Jer iza ljutnje je obično patnja.

Naravno, suze su potekle dok mi je pričala o tome kako se njezina najbolja prijateljica htjela igrati samo s drugom djevojčicom i kako su joj rekle da ode, nakon čega je otišla pronaći druge s kojima će se igrati. To se događalo cijeli tjedan.

"Zašto me nitko ne voli?"

Nisam imala odgovor na to, ali jesam ideju: Vrijeme je za "limenku ljubaznosti".

Odjednom sam ponovo imala 8 godina, učenica 3. razreda koja je teško krenula u školsku godinu. Imala sam učiteljicu koja mi se nije sviđala, prijateljstva su se promijenila i činilo se da se ni s kim nisam mogla slagati. Mrzila sam ići u školu. Moja mama je napravila "limenku ljubaznosti".

Koristila je veliku limenku za kavu. U limenci su bila imena svih mojih kolega iz razreda. Svako jutro prije škole izvlačila bih ime iz limenke. Tog sam dana morala dati sve od sebe da učinim nešto lijepo za tu osobu. A ne da ona nešto učini zauzvrat.

Ni zbog čega drugog nego da učinim nešto lijepo. Isprva nije bilo lako, ali mama me potaknula da nastavim pokušavati i pomogla mi da razmislim o svim različitim načinima na koje mogu pokazati dobrotu prema drugima."

Objasnila je da je taj eksperiment jako zabavljao

S vremenom, stvari su se promijenile. Nije se više brinula mislima o tome što drugi rade i kako se odnose prema njoj, već se fokusirala na to što ona radi za druge.

"Iako nisam očekivala uzvraćanje ljubaznosti, sve više ljubaznosti sam dobivala. Voljela sam ići u školu! Rekla sam svojoj kćeri za "limenku ljubaznosti" i njezine su oči dobile tu malu iskru - onu koja mi govori da će postati kreativna.

Ovo je način da zadržimo svoja srca otvorena čak i kada se žele zatvoriti."

Ljudima se svidjela ideja o konzervi, a objava je podijeljena više od 23.000 puta. Neki su ljudi istaknuli ljepotu mudrosti koja se prenosi kroz generacije. Nekoliko roditelja poželjelo je implementirati ovu ideju sa svojom djecom, a mnogi su potvrdili da bi im "limenka ljubaznosti" dobro došla dok su odrastali.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.