BOLNIČARKA Nikki Jurcutz otkrila je iznenađujuću hranu koja predstavlja opasnost od gušenja za malu djecu. Na svojoj edukativnoj stranici Tiny Hearts Education, pozvala je roditelje da pripaze ako djeci daju maslac od orašastih plodova, primjerice od kikirikija.
"Maslac od orašastih plodova može začepiti dišne puteve. Gust je i ljepljiv, što otežava korištenje bilo koje vrste prve pomoći za njegovo uklanjanje", rekla je.
Jurcutz tvrdi da je prevencija ključna te je podijelila nekoliko načina za pripremu maslaca od orašastih plodova na siguran način.
"Za početak, odaberite što kremastiji maslac i razrijedite ga majčinim mlijekom, formulom ili vodom. Možete ga pomiješati s drugom hranom u obliku pirea", savjetovala je.
Ističe da se na kruh može nanijeti tanak sloj maslaca od orašastih plodova, ali i da ne postoji dob kada opasnosti od gušenja prestaju biti rizik.
"Čak su se i odrasli znali ugušiti hranom, ali rizik se smanjuje kada dijete ima zrelu i razvijenu tehniku žvakanja i gutanja. To je općenito oko treće ili četvrte godine, ali svako je dijete individualno", napomenula je.