Zajedno za plodnost u Zagrebu: Brojni neplodni parovi i njihovi prijatelji podržali borbu protiv neplodnosti

Foto: Facebook (Roda - Neplodnost)
Video: YouTube (Al Jazeera Balkans)

UDRUGE Roda i Beta treću su godinu zaredom organizirale akciju Zajedno za plodnost - šetnju potpore osobama koje uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje nastoje ostvariti roditeljstvo.


Šetnja je počela jučer u podne na Trgu bana Josipa Jelačića, okupljanjem kod Manduševca, a šetalo se strogim centrom grada. Neplodnim su se parovima pridružili i njihovi rođaci, roditelji i brojni prijatelji koji ih podržavaju u njihovi teškoj borbi pa se u koloni okupio popriličan broj Zagrepčana.

Osim šetnje, svi zainteresirani su od 10 do 14 sati mogli uzeti letke, razglednice, bedževe i ostale materijale te porazgovarati s upućenim volonterima na štandu udruge.

Cilj akcije jest senzibilizirati građanke i građane grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske, na sve prisutniji problem neplodnosti, ukazati na probleme s kojima se neplodne osobe trenutno susreću te iskazati potporu svim osobama koje uz pomoć potpomognute oplodnje nastoje ostvariti roditeljstvo.

Nedavno je udruga Roda objavila vrlo informativnu i kvalitetnu brošuru Neplodnost s brojnim informacijama o problemima neplodnosti i postupcima medicinski potpomognute oplodnje koju možete pročitati u mrežnom obliku ovdje.

Mnogo događanja u Zagrebu u Tjednu borbe protiv neplodnosti

Udruga Roda je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u periodu od 16. do 22. ožujka 2014. u Zagrebu organizirala Tjedan borbe protiv neplodnosti u okviru kojega se održao niz susreta, manifestacija, emisija i drugih aktivnosti koje će se baviti problematikom neplodnosti i reproduktivnog zdravlja.


Centralni događaj koji se ove godine uklopio u Tjedan borbe protiv neplodnosti bio je trodnevni skup europske krovne organizacije Fertility Europe koji se održao od 19. do 21. ožujka u Zagrebu u hotelu Dubrovnik.

Fertility Europe je međunarodno neprofitno udruženje 23 organizacije koje se bavi senzibilizacijom i edukacijom na području reproduktivnog zdravlja i neplodnosti, pravima neplodnih parova, zakonodavnim okvirima, informiranjem i međusobnim povezivanjem te ostalim važnim temama i problemima s kojima se suočavaju osobe koje se bore s neplodnošću. Skupu je nazočilo 29 predstavnica i predstavnika pacijentskih udruga iz 18 europskih zemalja (Belgija, Bugarska, Češka, Finska, Grčka, Hrvatska, Island, Italija, Izrael, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Ukrajina, Velika Britanija).

U sklopu skupa održale su se radionice, izvještaji, izmjene iskustava, gostovanja renomiranih stručnjaka, predstavljanje novih projekata organizacije te okrugli stol s temom Trends and Development of Medically Assisted Reproduction in Europe.

Okrugli se stol održao 21. ožujka u hotelu Dubrovnik od 9 do 11 sati, a na njemu su sudjelovati brojni istaknuti stručnjaci, kao i predstavnici međunarodnih pacijentskih udruga. Tjedan je zatvoren građanskom akcijom, šetnjom Zajedno za plodnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.