Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Foto: Shutterstock

POVODOM obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, u sedam gradova diljem Hrvatske, točno u 12 sati u zrak je pušteno 2500 balona s imenima prijevremeno rođenih "palčića".

Dio je to akcije Kluba roditelja nedonoščadi Palčići kojom se želi pokazati kako su prijevremeno rođena djeca, iako krhka po rođenju, dovoljno snažna da se vinu visoko preskačući sve prepreke.  "Simboliziraju broj prijevremeno rođene djece koja se godišnje rode u Hrvatskoj i simboliziraju snagu i hrabrost naših palčića da se vinu visoko do zvijezda", ističe predsjednica kluba Željka Vučko.

Palčićima u Zagrebu je ovaj dan veseliji jer je danas službeno otvoren prostor u zagrebačkom Španskom u kojem će klub djelovati. Koristit će se za druženja, razne kreativne radionice, ali i za rad s educiranim fizioterapeutima.

"To su bile borbe, nismo znali hoće li preživjeti"

"Odmah po dolasku iz rodilišta do odlaska u nekakvu referentnu ustanovu, naši fizioterapeuti bi pokazivali roditeljima što će raditi sa svojom djecom, a i oni će sami ondje moći raditi s njima."

A koliko ovakav prostor znači za roditelje s prijevremeno rođenom djecom, i kolike probleme oni zapravo prolaze sa svojim palčićima objasnila je Marija Vori, majka malog Luke koji će sada na terapiju u novi centar.

"Bili smo prva tri mjeseca u bolnici i to su bile borbe, nismo znali hoće li preživjeti ili neće. Luka sad ima tri godine, još ne govori, ne hoda, tek sad se podigao da puzi, mada je Luka uključen u sve, svaki dan ide na terapije. Jedan dan u tjednu imamo slobodno."

Zajedno s okupljenim mališanima i njihovim roditeljima, balone je u zrak pustio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. "I neka tih 2500 balona svjedoči velikom srcu palčića i velikoj ljubavi. Hrvatska se danas u podne ujedinila pa makar je palčići ujedinili." Gradonačelnik je naglasio kako će 'Palčići' imati njegovu potporu i potporu grada, dok je god na toj funkciji.

Današnji se dan obilježava u cijelom svijetu

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju. Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2009. kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi (European Foundation for the Care of Newborn Infants - EFCNI) koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (National Premmie Foundation - NPF, Australija).
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.