Foto: Shutterstock
TRUDNICE se na početku trudnoće nađu s brojnim "smijem li" pitanjima u glavi. Jedno od njih odnosi se i na sireve i mliječne proizvode. Stručnjaci preporučuju unos mliječnih proizvoda u trudnoći zbog bogatstva bjelančevina i ostalih nutritivnih vrijednosti. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju neki meki sirevi, zbog bakterije listerije koja može nepovoljno utjecati na vašu trudnoću.
Budite oprezni zato sa sirevima kao što su feta, brie, camembert, pljesnivi sirevi poput roqueforta i gorgonzole te meksičkih sireva kao što su queso blanco, queso fresco i panela, koji se nerijetko rade od nepasteriziranog mlijeka. Osobitu pozornost posvetite i domaćim sirevima koji nemaju deklaraciju. Kada ih kupujete, raspitajte se kako su izrađeni.
Neobrađeno mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti dom različitim mikroorganizmima, među kojima je i bakterija listerija. Listerioza, bolest uzrokovana listerijom, relativno je rijetka. Međutim, opasna je za trudnice jer infekcija može uzrokovati oštećenje fetusa pa čak i pobačaj.