Dvojezična djeca: Kako ih naučiti dva jezika, a da toga nisu ni svjesni?

Foto: Shutterstock

DIJETE vam se rodilo u višejezičnoj obitelji ga jednostavno želite odmalena naviknuti na neki strani jezik. Donosimo vam tri metode i rezultate koje možete očekivati njihovom primjenom.

1. Posredno učenje

Počnite polako, uvođenjem knjiga, igrica, glazbe i crtanih filmova na drugom jeziku. Donedavno su znanstvenici smatrali da se jezik uči samo izravnom komunikacijom, ali i posrednije izlaganje stranom jeziku također doprinosi učenju. Pronađite materijale primjerene za dob vašega djeteta u knjižnici i na internetu.

Ovom metodom možete očekivati osnovno razumijevanje i navikavanje djeteta na novi jezik. Naučit će i nekoliko riječi koje se najčešće javljaju. Međutim, praksu treba često ponavljati kako bi naučeni pojmovi "sjeli".

2. Povremeno strano okruženje


Unajmite dadilju koja govori drugim jezikom, upišite dijete u strani vrtić ili ga odvedite na druženje u obitelj koja govori još neki jezik osim vašega. Vaše će dijete ovako biti mnogo izloženije stranom jeziku te će naučiti njime i komunicirati.

Vaše će dijete tako naučiti oprezno razgovarati na stranom jeziku. Što više vremena provodi s dadiljom ili u stranom vrtiću, postat će jezično kompetentnije.

3. Konstantno izlaganje

Kod kuće pričajte samo stranim jezikom ili neka jedan roditelj priča s djetetom na jednom jeziku, a drugi na drugome. Iako će dijete u početku vjerojatno miješati jezike, uskoro će se dogoditi da će se svakome roditelju obraćati na "njegovom" jeziku. Ovakvo komuniciranje dobar je način da i svaki od roditelja nauče jezik onoga drugoga.

Ova će metoda rezultirati potpuno dvojezičnim djetetom. Moglo bi se dogoditi da u početku ni jedan jezik ne govori tečno kao što njegovi vršnjaci govore materinski, ali, ako je podjednako izloženo dvama jezicima, do škole će ih oba govoriti odlično.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.