Znanstvenici otkrili ostatke "Cthulhua", a fotke su mnogima zadale noćne more

Foto: Yale Peabody Museum of Natural History

ZNANSTVENICI su otkrili fosil bića koje je opisano kao stvarna verzija jednog od najstrašnijih čudovišta iz znanstvene fantastike, samo je manje. Puno manje.

Međunarodni tim istraživača otkrio je fosilizirane ostatke drevnog rođaka morskog krastavca. Biće je imalo 45 pipaka i vrebalo je na dnu oceana prije 430 milijuna godina.

Nazvali su ga Sollasina cthulhu, u čast krakatom čudovištu iz priče H. P. Lovecrafta, piše u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the Royal Society B.

Za razliku od masivnog fikcionalnog Cthulhua, stvorenje koje su znanstvenici otkrili ovaj tjedan bilo je vrlo maleno, što dokazuje fosil od tek nekoliko centimetara.

Međutim, znanstvenici su rekli da se tih 45 "cijevnih stopala" produžuju u svim smjerovima te da biće izgleda puno veće na dnu oceana. "Sollasina pripada izumrloj skupini pod nazivom Ophiocistioidea, a taj novi materijal pruža prve informacije o unutarnjim strukturama grupe", rekao je u priopćenju glavni autor studije, Imran Rahman s Prirodoslovnog muzeja Sveučilišta Oxford.

Unatoč svojoj veličini, stvorenje je ipak uspijevalo biti prijetnja, a krakove je, osim za hvatanje hrane i puzanje po dnu oceana, koristilo i za plašenje predatora.

Osim toga, te "cijevi" imale su svojevrsni oklop. "Cijevna stopala kod živih bodljikaša su gola, no kod Ophiocistioidea bila su obložena", rekao je paleontolog Yalea Derek Briggs, koautor studije. "Naša analiza snažno sugerira da su oni odstupali od linije koja vodi do modernih morskih krastavaca", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.