Zgodna Dankinja napustila fakultet i otišla uništavati ISIS: Po povratku je šokirali obavještajci

Foto: Facebook

JOANNA PALANI 22-godišnja je Dankinja kurdskog porijekla koja je prije godinu dana dospjela na naslovnice svjetskih medija jer je napustila fakultet i pridružila se kurdskim snagama u borbi protiv okrutne Islamske države, piše Daily Mail.

Otišla je ratovati u sirijski Kobane, koji je od rujna 2014. do siječnja 2015. bio pod kontrolom ISIS-a. Većina je grada uništena, dok je stanovništvo izbjeglo i masovno pobjeglo u Turski, no posljednjih mjeseci traje obnova.



Kada su završili najveći sukobi Joanna se vratila u Dansku, gdje joj je obavještajna služba PET oduzela putovnicu kako se više ne bi mogla vratiti u Siriju.

"Oduzeli su mi putovnicu, stoga sam u dilemi ima li uopće smisla vraćati se u vojnu službu", kazala je Joanna.

Na svojem se Facebook profilu u statusu zapitala zašto se na nju primjenjuje pravilo stranih boraca zamišljeno da bi danske državljane spriječilo da se pridruže terorističkim skupinama.

"Kako mogu biti prijetnja Danskoj ako sam član regularne vojske koju Danska trenira i pomaže u borbi protiv Islamske džrave", zapitala se.



Danski ministar pravosuđa Soren Pind pak ističe da je pravilo jasno, no da Palani ima pravo i mogućnost da proba osporiti odluku pred sudom.

Proces obnova Kobanea ide zaista sporo, a prekidana je i mnogim napadima. Džihadisti su 25. lipnja tamo izveli jedan od najsmrtonosnijih napada od početka sukoba, kada je u detonacijama tri autobome poginulo otprilike 220 kurdskih civila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.