Žene dijele seksističke stvari koje su im rekli muškarci: "Nije ti mjesto na poslu"

Foto: Press

KORISNICA TikToka @mandyalise na toj je platformi pozvala žene da podijele seksističke komentare koje su im muškarci upućivali kroz život. 

Ona je ispričala priču o situaciji kada je sa zaručnikom bila u trgovini odjećom, a prodavač je njoj objasnio upute za pranje i održavanje novih košulja njenog zaručnika. "Muški zaposlenik skenira košulje mog zaručnika i obraća se meni: Oprezno s ovim. Morate prati u hladnoj vodi i objesiti da se osuši", rekao mi je.

@mandyalise

Amirite ladies ##fyp ##foryou ##foryoupage ##feminism ##feminist

♬ morgen meditation - guidet meditation - Lisbett Wedendahl / LIFT YOUR MIND

Uskoro su se u komentarima javile tisuće žena sa sličnim primjerima. Ovo su samo neki od njih...

"Moj bivši šef u kafiću mi je rekao da uvijek koristim kalkulator kad mi netko plaća u kešu jer sam žena pa ne mogu znati matematiku."

"Rekli su mi da je ne nositi šminku na posao neprofesionalno..."

"Tata me uvijek tjerao da perem suđe, a kad bih ja rekla da braća operu on bi rekao: Ti si cura i to je tvoj posao, nemoj sramotiti moje dečke tjerajući ih da peru suđe."

"Tata mi je rekao da ženama nije mjesto u politici i da ne bi glasao za mene ni da se kandidiram za predsjednicu jer sam cura."

"Mene je tata uvjeravao da mjesečnice nisu toliko teške. A otkud bi ti znao?"

"Brat i ja radimo za oca, njega plati 20 dolara (oko 130 kuna) po satu, a mene pet dolara (oko 30 kuna). Kaže da on zaslužuje više jer je muško."

"Ponudili su mi posao pa mi javili da su se ipak predomislili i da žele zaposliti dečka. Imala sam 17 pa sam mislila da je to ok."

"Kad sam imala 11 učitelj je tražio nekog u razredu da pokaže sklekove. Ja sam se javila, a on je rekao da traži dečka jer cure ne znaju raditi sklekove."

"U osnovnoj su učitelji uvijek tražili 'snažnog dečka da pomogne'. Pa i ja mogu pomoći."

"Pred kraj vjenčanja moje rodice, čovjek koji je čistio je pogledao mene i sestru i rekao da bismo mi to trebale raditi."

"Radim u trgovini s tehnološkom opremom i mušterije uvijek traže muškog kolegu da im on da prave informacije."

"Pitala sam zašto je moj muški kolega s manje iskustva bolje plaćen, a odgovor je bio da žene ionako ne bi trebale raditi."

"Bivši mi je rekao da bi me ostavio da ikad počnem zarađivati više od njega."

"Prolazila sam kroz težak period u životu, a šef mi je rekao: Jessica, vidim da si depresivna, ali mjesečnica ti ne može trajati čitavu godinu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.