Zbog spominjanja Boga i proroka Muhameda pjesnika osudili na smrt

Foto: Instagram

SAUDIJSKI sud na smrt je osudio Ashrafa Fayadha, palestinskog pjesnika i vođu tamošnjeg pokreta suvremene umjetnosti. 35-godišnjak je proglašen krivim za nekoliko zločina vezanih za blasfemiju (govora protiv tamošnje religije).

Fayadh je uhićen 2013. godine u kafiću u Abhi u Saudijskoj Arabiji, kada je u pritvoru bio zadržan jedan dan, ali je ponovno uhićen u siječnju 2014. Religiozna policija ga je privela jer je u negativnom kontekstu spominjao Boga, proroka Muhameda i državu te je koristio svoju autorsku knjigu za promicanje ateizma. Prema riječima Human Rights Watcha, optužen je za bogohuljenje, širenje ateizma među mladima, ismijavanje citata iz Kur'ana, odbacivanja "vjerskih istina" te njegovanja nedopuštenog odnosa sa ženom i pohrane njenih fotografija u mobitel.


Optuženi se na sudu izjasnio nevinim, nakon čega je osuđen 4 godine zatvora i 800 udaraca bičem. Tada mu je sud odbio dodijeliti smrtnu kaznu, što se promijenilo nakon žalbe tužitelja. Ashrafovi istomišljenici tvrde da je kažnjen jer je na Internet postavio video na kojem vjerski policajac javno bičuje civila.

Saudijska Arabija na svjetskom vrhu po broju smrtnih kazni

Saudijska Arabija je samo ove godine na smrt osudila preko 150 ljudi, te ima najveću stopu smrtnih kazna u svijetu. Nedavno je u rujnu obezglavljen mirni prosvjednik, a njegovo tijelo postavljeno na javno mjesto kao upozorenje drugima. Država često dodjeljuje najstrože kazne za nenasilne prekršaje kao što je posjedovanje droge, zato Fayadhove pristaše strahuju za njegov život. Također, smatraju kako je odluci o smrtnoj kazni pridonijela i umjetnikova kontroverzna izložba te činjenica da je Palestinac.

Raspisana je peticija za ukidanje smrtne kazne u slučaju Fayadh koja trenutno broji 16 000 potpisa, od kojih su 1 000 arapski intelektualci.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.