Zapanjujuće otkriće o jednoj od najpoznatijih slika u povijesti

Foto: Wikipedia Commons

KRIK norveškog ekspresionista Edvarda Muncha jedna je od najpoznatijih slika u povijesti umjetnosti, a ima čak i svoj emoji. No ako ste pomislili da ta slika pokazuje lika koji vrišti, možda ste pogrešno protumačili Munchovo djelo, piše CNN.

S Krikom se Munch prisjeća spektakularnog zalaska sunca u Oslu koji je nebo i oblake obojio dramatičnom crvenom bojom, kaže Giulia Bartrum, kustosica predstojeće izložbe posvećene umjetniku u Britanskom muzeju u Londonu.

"Crveno, krvavo nebo utjecalo je na njega da se osjeća jako anksiozno", rekla je Bartrum za CNN. "Umjetničko djelo je u velikoj mjeri odraz Munchova osobnog raspoloženja", dodala je.

I umjetnik je na njemačkom jeziku ostavio natpis na crno-bijeloj litografskoj verziji koji glasi: "Kroz prirodu sam osjetio veliki vrisak." Ruke iznad ušiju, sablasna figura zapravo blokira vrisak prirode.

"Trenuci očaja"

Valovitost lika je vizualni prikaz onoga što Munch osjeća, rekla je Bartrum, a crne i bijele trake iza njih gotovo vibriraju poput vilice za ugađanje. "To ima očigledan emotivni učinak", istaknula je Bartum dodavši kako je vrlo lako pogrešno protumačiti umjetničko djelo kao lika koji vrišti.

Embed from Getty Images

"Možete to povezati s vlastitim raspoloženjem", rekla je Bartrum. "Svatko je imao takve trenutke očaja."

Tijekom godina slika je korištena u političkim kampanjama, no Munch je njome izražavao osobne emocije i nije je namjeravao koristiti kao javnu poruku.

Bartrum kaže da je on bio zatvoren čovjek koji se čak tijekom života bojao da je izgubio kontrolu nad svojim radom. "Možete je shvatiti na osobni način, a možete i na politički način", kaže Bartrum. "Slika je tu i bit će korištena."

Izložba u Londonu počinje 11. travnja i traje do 21. srpnja. "Edvard Munch: love and angst" kolaboracija je Britanskog muzeja i muzeja Munch u Oslu, koji je posudio gotovo 50 radova iz njegove zbirke. Bit će to najveća Munchova izložba u Velikoj Britaniji u posljednjih 45 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.