Zagrepčani među sretnijim europskim građanima - evo tko je još na listi

Foto: A.D./Index

ZAGREPČANI su među zadovoljnijim europskim stanovnicima svoga grada, utvrdilo je istraživanje Eurobarometra "Percepcija kvalitete života u europskim gradovima" objavljeno u siječnju, koje je pokazalo i da je Zagreb prvi na listi po percepciji uspješnosti integracije stranaca u društvo.

Rezultate ovog istraživanja Europska komisija objavljuje svake tri godine, a u njemu se nalaze stavovi građana o kvaliteti infrastrukture i usluga, prilikama za zaposlenje, stambenoj situaciji, integraciji stranaca, osjećaju sigurnosti, zagađenju, zelenim površinama i čistoći u gradovima.

Istraživanje je provedeno između svibnja i lipnja 2015. godine na uzorku od 40 tisuća ljudi u 79 europskih gradova (uključujući Island, Norvešku, Švicarsku i Tursku) s naglaskom na stanovnike glavnih gradova.


Najsretniji europski gradovi

Najsretniji su stanovnici Zuericha i Osla – 99% posto njih je zadovoljno svojim gradom. Od glavnih gradova su se, osim Osla, u vrhu našli Belfast i Vilnius s 98%, te Kopenhagen i Stockholm s 97%. Najnezadovoljniji grad obuhvaćen ovim istraživanjem je Istanbul, kojim je zadovoljno samo 65% njegovih stanovnika. Slijede ga Palermo s 67%, s istim postotkom kao i Atena, najnezadovoljniji europski glavni grad.

Najmanje 80% ispitanika zadovoljni su životom u svim osim u šest europskih gradova, a najbolji postotak je na sjeveru. Ono što je zanimljivo u ovom istraživanju, piše Bloomberg, jest da postoji korelacija između onih kojih su jako zadovoljni sa životom u svojim gradovima i onih koji vide strance kao prednost za njihove gradove. S druge strane, oni koji su se najviše žalili na promet, javne usluge, sigurnost i ostale stvari, su najmanje naklonjeni prisutnosti stranaca.


Gradovi kao nositelji razvoja

Ujedinjeni narodi predviđaju da će 2050. godine 66% svjetskog stanovništva živjeti u gradovima, a u urbanim sredinama danas već živi 75% Europljana. Većina europskih urbanih sredina ima od 500 tisuća do 4 milijuna stanovnika.

Proteklih godina države članice, kao i Europska komisija, prepoznali su važnost fokusiranja na urbane sredine kao ključne elemente nacionalnih i regionalnih razvojnih politika. Europska komisija od devedesetih godina podržava specifične inicijative kako bi podržala urbane razvojne aspekte europskih politika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.