Zagrebačko kino ovog tjedna prikazuje filmove koji se natječu za Oscara

Foto: Press

USUSRET skorašnjoj dodjeli Oscara zagrebačko kino Kinoteka ovaj tjedan kreće s projekcijama filmova koji su u konkurenciji za tu prestižnu filmsku nagradu, od deset iz kategorije za najbolji film prikazat će njih sedam.

Hrvatsku premijeru imat će dva filma - Božja ruka, autobiografska drama Paola Sorrentina, i crna komedija Ne gledaj gore Adama McKaya.

 

U prvome, premijerno prikazanom u Veneciji, gdje je osvojio Veliku nagradu žirija, isprepliću se nogomet i film, nada i obitelj, gubitak i ljubav, a drugi je satira koja kroz priču o kometu koji juri prema Zemlji nudi nimalo laskav pogled na suvremenu spregu medija, politike i znanosti.

Uz prepoznatljiv provokativni humor Adama McKaya, odlikuje se i impresivnom glumačkom ekipom koju predvode Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence, ističe se u najavi

Tu su i Šape pasje, psihološka drama Jane Campion, koja se za Oscara natječe u čak 12 kategorija, uključujući i one za najbolji film, režiju i scenarij, Kralj Richard, biografska drama o ocu tenisačica Venus i Serene Williams, za koju je Will Smith favorit za Oscara za najboljeg glumca, te Dina Denisa Villeneuvea, znanstveno-fantastični spektakl sa šansom za nagrade u čak 10 kategorija.

Licorice pizza, Ulica noćnih mora, Drive My Car...

Za najbolji film natječu se i Licorice pizza Paula Thomasa Andersona, Ulica noćnih mora Guillerma del Torra i Drive My Car Ryusukea Hamaguchija – favorit u kategoriji najboljeg stranog filma, u kojoj mu je konkurencija norveška romantična komedija Najgora osoba na svijetu Joachima Triera, koja je ostvarila i nominaciju za originalni scenarij.

 

Penélope Cruz ostvarila je nominaciju za odličan nastup u Paralelnim majkama Pedra Almodovara, a u istoj kategoriji konkurencija joj je Olivia Colman u Mračnoj kćeri, adaptaciji istoimenog romana Elene Ferrante, koja se za Oscara natječe i u kategoriji sporedne glumice (Jessie Buckley) i adaptiranog scenarija.

U sklopu programa Rendez-vous u Frankofoniji prikazuju se Ljubavne afere, romantična komedija u stilu Érica Rohmera, koja kroz efektnu kombinaciju humora i drame govori o srazu onoga što govorimo i onoga što činima, tj. ljubavnih želja i vlastitih moralnih standarda. 

Ljubavne afere ušle su u selekciju Filmskog festivala u Cannesu, a osvojile su 13 nominacija za francusku nacionalnu filmsku nagradu César, osvojivši onu za Émilie Dequenne kao najbolju sporednu glumicu.

Od noviteta tu je Titan!, Zlatnom palmom nagrađeni film Julije Ducournau, a u matineji Pixarov animirani film Encantno: Naš čarobni svijet, koji je vodeći kandidat u kategoriji najboljeg animiranog filma.

Nominirane u svim kategorijama možete vidjeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.