"Zagi, Zagi, za Zagreb nek´ se čuje": 30 godina prošlo je od Univerzijade

Foto/Screenshot: FAH/YouTube

POD motom "Svijet mladih za svijet mira", Zagreb je 1987. godine bio domaćin Univerzijade. Igre su službeno otvorene 8. srpnja te su na njima sudjelovali sportaši iz 122 države svijeta koji su se natjecali u ukupno 12 sportova.

Igre su otvorene na maksimirskom stadionu gdje je prema nekim procjenama između 30 i 50 tisuća ljudi pljeskom bodrilo više od šest tisuća sportaša koji su došli pokazati svoje talente u Zagreb. U organiziranju tog spektakla o kojemu je pričao cijeli svijet sudjelovalo je oko 26 tisuća ljudi. Na samom otvorenju sudjelovalo je 12.500 izvođača, a mnogi su ono što se tada događalo na stadionu usporedili s kazališnom predstavom.  

"Univerzijada prije 30 godina bio je trenutak kada je Zagreb postao velegrad", kazao je Mirko Novosel, prvi operativac tog najvećeg sportskog natjecanja u Zagrebu i Hrvatskoj, ističući da ga je pritom najviše razveselio entuzijazam svih Zagrepčana u prihvaćanju tog projekta.

Službena maskota te Univerzijade bila je i danas omiljena vjeverica Zagi koju su kroz novinski natječaj izabrali Zagrepčani, a oblikovao Nedjeljko Dragić. Zagi je na sebi nosio logo Univerzijade - pomalo modificirano U koje je više nalikovalo na Y pa su neki posprdno Igre zvali "Ipsilonijada".

"Najklasičniji znak Univerzijade je čisti U. Jasno je da su tada bili problemi s U. Tada su se tražili načini da se taj U nekako nakrivi. Bilo je to takvo vrijeme, Joža Vrhovec je tu eskivirao i napravil je kak' je napravil", kaže Novosel.

Dječji zbor Trešnjevački mališani snimio je službenu himnu Univerzijade "Zag-Zagi-Zagreb" koju je aranžirao Đelo Jusić, a tekst je napisala Margit Antauer. "Zagi, Zagi, Zagi, za Zagreb, za svijet, Zagi, Zagi, Zagi, za Zagreb nek se čuje, Zagi, Zagi, Zagi, za mladost za let za Zagreb pjesma tu je", i danas mnogima prolazi kroz glavu kad se sjete Univerzijade.

Čast da posljednji ponese studentski plamen i zapali baklju koja je nastavila gorjeti do kraja Univerzijade, pripala je Draženu Petroviću. 

Univerzijada je pomogla da se tadašnji glavni grad Socijalističke Republike Hrvatske potpuno obnovi. Jarun je pretvoren u sportsko-rekreacijski kompleks, izgrađena je Cibonina dvorana i toranj, obnovljen je središnji zagrebački trg, hoteli Esplanada i Dubrovnik, tramvaj je stigao u Novi Zagreb, obnovljeni su studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje, stadion Dinama i Zagreba te bazeni na Šalati.

30 godina od Univerzijade, Zagrepčani se i danas rado sjećaju tog događaja, a "nasljedstvo" Univerzijade vidi se i danas te je važan dio vizure grada Zagreba. Prošlogodišnje Europske sveučilišne igre mladih mnoge su podsjetile na srpanj 1987. godine, ali ipak svi se slažu - Univerzijada 1987. pamtit će se zauvijek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.